Košarac: Zakon o vinu jedan od prioritetnih

Srna
Košarac: Zakon o vinu jedan od prioritetnih

TREBINjE - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da je zakon o vinu jedan od prioritetnih koji bi trebalo da budu doneseni kako bi domaći proizvođači mogli nesmetano da plasiraju robu na tržište EU.

Košarac je naveo da je Evropska komisija upozorila da ovaj zakon neophodno donijeti u naredne tri i po godine, te dodao da je konstituisana radna grupa koja radi na izradi zakona o vinu.

"U narednom periodu možemo aktivirati eksperte iz te oblasti iz evropskih zemalja i u tom kontekstu vjerujem da ćemo već na sjednicama Savjeta ministara i kasnije u parlamentu imati zakon o vinu, kao neophodan da bi naši proizvođači mogli da planiraju svoje proizvode", rekao je Košarac novinarima u Trebinju.

Košarac je dodao da još nisu donijete mjere ograničenja kada je riječ o uvozu grožđa za proizvodnju vina zbog međunarodnih ugovora, ali da se prate aktivnosti u tom kontekstu.

"Ako ne bude prekomjernog uvoza nećemo koristiti tu mjeru. Ukoliko dođe do prekomjernog uvoza, onda ćemo procjenjivati i donositi mjere s ciljem da zaštitimo domaću proizvodnju", rekao je Košarac.

Košarac je danas u Trebinju obišao vinariju "Anđelić".

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je u Trebinju da aktivnosti na uspostavljanju slobodne zone u ovom gradu govore o odgovornoj politici Gradske uprave i gradonačelnika, te istakao da je to najbolji odgovor za sve privrednike iz cijele BiH.

"Treba istaći komparativnu prednost Trebinja iz aspekta infrastrukture i blizine luke Ploče, luke Bar i potencijalne izgradnje aerodroma, što će sigurno učiniti ovu slobodnu zonu atraktivnom, kao i Trebinje mjestom za život", rekao je Košarac novinarima.

On je izrazio zadovoljstvo zbog spremnosti komorskog sistema da bude partner gradu Trebinju, te istakao da postoji i potpuna koordinacija aktivnosti između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i nadležnog ministarstva u Vladi Srpske.

"Veoma je važno da i Republika Srpska donese zakon o slobodnim zonama. Sada postoje četiri slobodne zone u Federaciji BiH", naglasio je Košarac.

On je dodao da je jedna od zadatih aktivnosti koordinisana zajednička posjeta slobodnoj zoni luka Ploče, jer se vjeruje da Gradska uprava tu može doći do novih iskustava u kontekstu formiranja slobodne zone.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je u toku izgradnja elaborata i izrazio nadu da će prva slobodna zona u Republici Srpskoj biti upravo u Trebinju.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković rekao je da ova komora podržava, ne samo izradu elaborata, već i dovođenje do kraja izrade principa i rada slobodnih zona, koje su veliki potencijal za proizvodnju, ali i izvoz robe iz BiH.

"Mi ćemo dati sve naše kapacitete, stručne, pravne timove, ljude koji će pomoći izradu ovakve slobodne zone, ne samo elaborata, i u saradnji sa susjednim zemljama obezbijediti kako posjete, tako i sve što je potrebno da granica što bolje funkcioniše u tom kontekstu", istakao je Vuković.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić rekao je da je veoma značajno imati još jednu slobodnu zonu na teritoriji BiH, jer to pojačava sliku spremnosti zemlje da prihvati investitore.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana