Košarac: Ubrzati procedure uvođenja prelevmana i carinskih stopa

Srna
Košarac: Ubrzati procedure uvođenja prelevmana i carinskih stopa

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozvao je nadležne institucije u BiH da u što kraćem roku dostave mišljenja na predloženu odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine, kako bi se ova tačka mogla naći na narednoj sjednici Savjeta ministara.

“Nadležne institucije moraju ozbiljno pristupiti ovom pitanju i u što kraćem roku dostaviti mišljenja, da bismo već na narednoj sjednici Savjeta ministara mogli razmotriti uvođenje zaštitnih mjera. Usporavanje ovog procesa u direktnoj je suprotnosti sa našim nastojanjima da zaštitimo domaće proizvođače, posebno u vrijeme pandemije, koja ugrožava njihov egzistencijalni izvor zarade”, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, neophodno je iskoristiti postojeće mehanizme zaštite domaće proizvodnje od nelojalne konkurencije izvana, poštujući međunarodne ugovore koje je BiH potpisala.

“Uvođenjem prelevmana i carinskih stopa na uvoz, izlazimo u susret našim poljoprivrednim proizvođačima i omogućavamo im nastavak i razvoj proizvodnje. Zbog toga ću glasati za ovu mjeru i očekujem da kolege iz Savjeta ministara postupe na isti način”, poručio je on.

Košarac naglašava da se, paralelno s tim, vode konsultacije sa Evropskom komisijom o predloženim mjerama, što je obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da je u toku usklađivanje tehničkih pojedinosti, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

“Naš cilj je da adekvatnim politikama podstičemo razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta. Uvođenje prelevmana i carinskih stopa dio je seta mjera za zaštitu i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Istovremeno, aktivno radimo na otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, s namjerom da tržišne viškove svedemo na minimum”, zaključio je Košarac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana