Košarac: U narednih 15 dana razgovor sa EBRD-om o izgradnji toplane na Palama

Srna
Košarac: U narednih 15 dana razgovor sa EBRD-om o izgradnji toplane na Palama

PALE - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da će u narednih 15 dana organizovati sastanak predstavnika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i rukovodstva opštine Pale kako bi se pronašao način za finansiranje izgradnje toplane po ekološkim standardima u ovoj lokalnoj zajednici.

On je rekao da ministarstvo ima ustavnu obavezu da vrši komunikaciju sa međunarodnim finansijskim institucijama, te da je na zahtjev predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije prihvatio obavezu da u narednih 15 dana organizujem sastanak predstavnika EBRD-a i načelnika opštine Pale Boška Jugovića kako bi se vidjelo na koji način se može implementirati projekat izgradnje toplane.

Nakon sastanka, koji su zajedno on i Tegeltija imali sa načelnikom opštine Pale, te obilaska Ski centra "Ravna planina", Košarac je istakao da ova lokalna zajednica već pet godina nema toplanu, a njeni građani adekvatno grijanje, zahvaljujući prethodnoj strukturi vlasti.

"Prethodna struktura vlasti na Palama je bila neodgovorna, jer je nova toplana projekat koji je prošao kompletnu proceduru, i institucija Republike Srpske i BiH, ali i nadležnih međunarodnih finansijskih organizacija, ali je nažalost, tadašnje rukovodstvo opštine odustalo od njega", istakao je Košarac.

On je rekao da će na sastanku sa predstavnicima EBRD-a tražiti da se razgovara o studiji izvodljivosti izgradnje toplane, a zatim i da se vidi na koji način da se finansira ovaj projekat.

"Možemo to uraditi. Stvar je koncepta koji treba da zagovara načelnik opštine, da li će to biti javno-privatno partnerstvo ili vlasništvo lokalne zajednice", smatra Košarac.

On je izrazio žaljenje što Pale nisu imale razumijevanje Savjeta ministara u prethodnom mandatu, odnosno što su, kako je rekao, vrata Savjeta ministara u prethodnom mandatu bila zatvorena za ovu lokalnu zajednicu.

"Današnju posjetu smatram aktivnim pristupom predsjedavajućeg i Savjeta ministara u cjelini", rekao je Košarac, te dodao da se na Palama treba raditi i da postoje vrlo jasni projekti koji ukazuju na potrebu stanovništva ove opštine.

On je naglasio da se ne mogu potrebe stanovništva Pala ignorisati, kao i da je opredjeljenje i Ministarstva i Savjeta ministara da se ovoj lokalnoj zajednici pomogne u implementaciji infrastrukturnih projekata.

Govoreći o Palama kao turističkom mjestu, Košarac je naglasio da ono daje snažan doprinos razvoju Jahorine.

"Pale imaju svoje turističke kapacitete kao što je Ski centar žRavna planinaž. Iako je u razvojnom planu i programu, te viziji načelnika povezivanje Pala sa Jahorinom, nameće se otvoreno pitanje kako i na koji način riješiti pitanje gondole koja bi ih povezivala", rekao je Košarac.

On je rekao da će i o tome biti razgovarano sa predstavnicima EBRD-a, te izrazio uvjerenje da će se za to pitanje naći adekvatno rješenje, jer je ova finansijska insstitucija u prethodnim razgovorima pokazala spremnost da podrži javno-privatno partnerstvo kada je u pitanju izgradnja gondola prema Jahorini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana