Košarac, Pašalić, Nedimović: Razgovor o unapređenju spoljnotrgovinske razmjene i ekonomskih odnosa

Srna
Košarac, Pašalić, Nedimović: Razgovor o unapređenju spoljnotrgovinske razmjene i ekonomskih odnosa

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Srbije Boris Pašalić i Branislav Nedimović dogovorili su da u narednom periodu posjete Hercegovinu gdje Trebinje i Gacko prednjače za potencijalima za otvaranje pogona kompanija iz Srbije.

Trojica ministara dogovorili su da organizuju zajedničku radnu posjetu Hercegovini da bi sa predstavnicima lokalnih vlasti razgovarali o mogućnosti da prerađivačke kompanije iz Srbije otvore svoje pogone u nekoj od opština u toj regiji, pri čemu je naglašeno da Trebinje i Gacko prednjače svojim potencijalima.

Košarac je danas u Beogradu razgovarao sa ministrom Nedimovićem o poboljšanju obima spoljnotrgovinske razmjene i jačanju ekonomskih odnosa dvije zemlje, a sastanku je prisustvovao i resorni ministar iz Republike Srpske Boris Pašalić.

Sagovornici su pozdravili dobre bilateralne odnose Srbije i Republike Srpske i BiH, ocijenivši da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje na obostranu korist, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomnskih odnosa.

Košarac je istakao da je Srbija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH, naglasivši da je neophodno raditi na jačanju poslovnih veza i boljoj povezanosti privrednika.

On je naveo da je Srbija prepoznata i kao regionalni lider u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Kinom, te naglasio važnost razmjene iskustava, s obzirom na to da se uskoro očekuje otvaranje kineskog tržišta i za poljoprivredne proizvode iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Sagovornici su razmijenila mišljenja i o saradnji sa Turskom kada je u pitanju izvoz goveđeg mesa iz BiH i Srbije, te izrazili nadu da će doći do dogovora sa turskom stranom o otkupnoj cijeni mesa, koja će zadovoljiti zahtjeve domaćih poljoprivrednika.

Tema današnjeg susreta bilo je i povlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova EU. U tom kontekstu, Košarac i Pašalić posebno su pokazali zainteresovanost za način uspostavljanja IPARD operativne strukture u Srbiji, budući da je to jedan od uslova koje BiH mora ispuniti da bi mogla koristiti ove fondove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana