Košarac, Đokić: Razvijati energetski sektor

Srna
Košarac, Đokić: Razvijati energetski sektor

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ocijenio je da je energetika top sektor u BiH i njena najveća komparativna prednost, te ukazao na potrebu daljeg razvoja potencijala ovog sektora s ciljem snabdijevanja domaćih potreba, kao i izvoza viškova električne energije.

Košarac je danas u Sarajevu sa ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem razgovarao o uslovima iz Trećeg energetskog paketa koji podrazumijeva usvajanje određenih zakona, poput zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, te prenosu i tržištu električne energije u BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o procesu utvrđivanja odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, te o projektu gasifikacije, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na sastanku je razgovarano i o Rafineriji nafte u Brodu. Košarac je podržao sve investicije u energetski sektor u Republici Srpskoj i ocijenio ih kao osnovu za privredni razvoj.

Sagovornici su usaglasili oblike saradnje dva ministarstva zasnovane na punoj koordinaciji i uvažavanju ustavnih i zakonskih nadležnosti.

U tom kontekstu, Košarac je izrazio opredjeljenje da organizuje periodične sastanke sa nadležnim ministrima iz Republike Srpske i Federacije BiH, te najavio da će to biti model buduće saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana