Korona stala na put lažnjacima

Danijela Bajić
Korona stala na put lažnjacima

BANjALUKA - Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH oduzeli su za deset mjeseci ove godine 3.008 falsifikata svjetskih poznatih brendova, što je za 12.135 komada lažnjaka manje nego u istom periodu lani.

Prema podacima UIO, među zaplijenjenim kopijama ove godine našle su se majice, šorcevi i trenerke sa imenima poznatih proizvođača tekstila kao što su “Najki”, “Adidas”, “Tomi Hilfiger”, “Kelvin Klajn” i “Hugo Bos”, ali i neki proizvodi poput “samsung” displeja za mobilne telefone.

- Primijećeno je da je najviše oduzete falsifikovane robe porijeklom iz Kine i Turske i to proizvoda od tekstila - istakli su u UIO BiH i dodali da je prošle godine, kada nije bilo ograničenog kretanja, oduzeto mnogo više falsifikovane robe, među kojom je bilo i na desetine lažnih “luj viton”, “guči”, “šanel” torbi.

Ekonomisti ističu da je tržište BiH već godinama preplavljeno raznim proizvodima koji nose oznake poznatih marki, najčešće odjećom i obućom, ali da stanovnici kopije uglavnom kupuju svjesno.

Ekonomista Zoran Pavlović istakao je da mnogi građani žele da nose garderobu svjetskih poznatih brendova, ali zbog finansijske situacije kupuju lažnjake, koji se na prvi pogled mnogo ne razlikuju od originala.

- U svijetu danas gotovo ne postoji brendirani proizvod, a da u međuvremenu nije pokrenuta proizvodnja kopije. U ovom slučaju najviše trpe štetu oni koji mnogo ulažu u marketing, odnosno proizvođači originala - rekao je Pavlović.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača DON iz Prijedora Murisa Marić kaže da je falsifikovana roba svih vrsta preplavila butike i ulične štandove.

- Dosta građana ne razlikuje original od plagijata, zbog čega često dobiju “mačka u džaku”. Potrošači bi trebalo više da se informišu kako da razlikuju kopiju od originalne robe, a na internetu mogu naći na stotine primjera - kazala je Marićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana