Korona stala na put brakovima, ali ne i razvodima

Milijana Latinović
Korona stala na put brakovima, ali ne i razvodima

BANjALUKA - Pandemija virusa korona pomrsila je planove brojnim parovima koji su svoju ljubav ove godine planirali krunisati brakom, dok onima koji su riješili da se zauvijek raziđu ni “kovid 19” nije mogao stati na put.

Potvrđuju to podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima su u drugom kvartalu ove godine sklopljena 722 braka, dok je u istom periodu lani na ludi kamen stalo 1.596 mladenaca.

I dok je broj sklopljenih brakova prepolovljen, statistika pokazuje da se ništa bitno nije promijenilo kada je riječ o razvodima, pa je tako u drugom kvartalu ove godine zabilježeno 215 razvoda, dok ih je u istom periodu 2019. godine bilo tek devet više.

Sociolozi kažu da ih ovakvi podaci ne čude s obzirom na to da su svadbe od nekoliko stotina zvanica tradicija našeg naroda.

- Korona je zatvorila svadbene salone, zbog širenja zaraze broj ljudi u zatvorenom prostoru je ograničen na 50 tako da su parovi mahom odgađali svadbe za iduću godinu, jer nisu htjeli da taj dan obilježe skromno u užem krugu porodice. Bilo je svakako i onih koji nisu željeli odgađati ništa pa su se vjenčali uz prisustvo kumova i roditelja - rekao je sociolog Vedran Francuz. Dodao je da je sklapanje brakova zaustavila i finansijska neizvjesnost u koju je stanovništvo zapalo zbog pandemije. Sa druge strane, dodao je on, sve ono kroz šta smo prošli u proteklih pola godine doprinijelo je da se broj razvoda zadrži na istom nivou kao lani.

- Neki parovi su se još više zbližili u onom periodu kada su granice bile zatvorene i policijski čas na snazi, pa su više vremena provodili zajedno, dok je na druge to ipak uticalo negativno i dovodilo do povećanja netrpeljivosti, pa oni koji su riješili da se razvedu nisu dva puta razmišljali - kazao je Francuz.

Za demografe prava slika biće ona na kraju godine, jer mjesečni statistički podaci variraju.

- Tu je prisutna sezonalnost. Ako je korona poremetila sklapanje brakova u drugom kvartalu, oni koji čvrsto stoje iza svoje ljubavi to će učiniti u nekom narednom periodu. Vjerovatno je da će brakova biti manje i na kraju godine, iz raznoraznih razloga, ali tek kada ispratimo i posljednji mjesec ove godine imaćemo pravu sliku - rekao je demograf Stevo Pašalić.

Prema podacima statističara u Srpskoj je u prošloj godini sklopljeno ukupno 5.822 braka. Od toga, čak dvojica mladoženja prvi put su na ludi kamen stali sa navršenih 85 i više godina, dok je najstarija nevjesta prvi put zaplivala bračnim vodama u osmoj deceniji.

Bebe

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u drugom kvartalu ove godine u Srpskoj je rođeno 2.036 beba. U istom periodu lani na svijet je stiglo 2.140 novorođenčadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana