Konjic: Mještani blokadom puta spriječili početak gradnje mini hidroelektrane

Srna
Foto: Klix.ba

KONjIC- Više od hiljadu mještana sela oko rijeke Neretvice kod Konjica i brojni ekološki aktivisti blokirali su danas lokalni put kako bi spriječili najavljeni početak izgradnje mini hidroelektrana na ovoj rijeci.

Mehanizacija koja zbog blokade puta nije mogla da prođe i započne planirane radove je vraćena, javljaju federalni mediji.

Aktivisti ekološkog udruženja "Pusti me da tečem" podsjetili su da su pred nadležnim sudom u Mostaru podnijeli tužbu protiv izvođača radova i investitora, te da posjeduju dokaze kojim će potvrditi da dozvole nisu dobijene legalnim postupcima. Oni su istakli da nikada nije održana javna rasprava, kao prvi korak u dobijanju dozvola za gradnju.

Ekološki aktivista Safet Sarajlić pojasnio je da je motiv za blokadu puta najavljena izgradnja 15 mini hidroelektrana na Neretvici, naglašavajući da nema govora o nekakvim strateškim interesima preduzeća "Elektroprivreda BiH".

Blokadi puta prisustvuju i članovi benda "Dubioza kolektiv".

Opština Konjic je 2009. godine potpisala sa "Elektroprivredom BiH" ugovor o dodjeli koncesije za gradnju 15 mini hidrocentrala na dužini od 34 kilometra toka rijeke, čemu se mještani oštro protive.

Ovo je drugo odgađanje početka izgradnje dvije prve mini hidroelektrane, vrijednosti od oko 11 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana