Komisija za finansije i budžet: Nije razmatrana inicijativa Denisa Bećirovića o PDV-u

Srna
Komisija za finansije i budžet: Nije razmatrana inicijativa Denisa Bećirovića o PDV-u

SARAJEVO - Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije razmatrala inicijativu bošnjačkog delegata Denisa Bećirovića kojom je zatraženo od Savjeta ministara da u roku od pola godine predloži nižu stopu PDV-a za esencijalne proizvode i uveća PDV za luksuz, jer sjednici nije prisustvao predlagač.

Ovom inicijativom Bećirović je tražio da se zaduži Savjet ministara da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja inicijative na Domu naroda pokrene konkretne aktivnosti s ciljem uvođenja niže stope PDV-a za proizvode osnovne potrošnje, kao i uvođenje poreza na luksuzne proizvode.

Komisija je odbila i inicijativu Zlatka Miletića kojom je Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara trebalo da izdvoji sredstva za rješavanje problema funkcionisanja srednje medicinske škole Katoličkog školskog centra "Ivan Pavao Drugi" u Bihaću.

Komisija je usvojila izvještaj o izvršenoj reviziji realizacije ugovora o javnim nabavkama u institucijama BiH. Tokom rasprave o ovom izvještaju, zamjenik glavnog revizora Jasmin Pilica rekao je da Savjet ministara nije transparentan kod sistema javnih nabavki i da se na to upozorava i u ovom ivještaju.

Komisija je usvojila i izvještaj o reviziji "Praćenja realizacije preporuka revizije učinka BiH" u vezi sa revizijom raspodjele i korištenja sredstava tekuće rezerve, kao i smještaja aktivnih vojnih lica u Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara. Pilica je rekao da je procenat realizacije preporuka izuzetno loš.

 "Potpuno je realizovano nula odsto preporuka, djelimično samo 18 odsto, a u 46 odsto preporuka nisu preduzete nikakve aktivnosti", naveo je Pilica.

Delegat hrvatskog naroda Marina Pendeš /HDZ/ istakla je da je određene preporuke nemoguće realizovati. "Što se tiče preporuka koje se odnose na smještaj aktivnih vojnih lica potrebno je iznaći sredstva za tu namjenu da se ljudi smjeste. Sve drugo je prazna priča", upozorila je Pendeševa. Komisija je usvojila Izvještaj o izvršenoj reviziji aktivnosti institucija BiH u procesu donošenja pravilnika o unutrašnjim organizacijama, te izvještaj o izvršenoj reviziji spremnosti institucija BiH da odgovore na preuzete obaveze iz Programa održivog razvoja do 2030. godine.

Pilica je rekao da je BiH još 2015. godine preuzela obaveze koje se tiču održivog razvoja kao i druge zemlje, ali da od tada nije uradila gotovo ništa. Usvojen je i izvještaj o izvršenoj reviziji "Praćenje realizacije preporuka revizije učinka BiH" u vezi sa revizijom energetske efikasnosti u institucijama BiH, kao i uspostavljanja javnih internih finansijskih kontrola /PIFC/ u institucijama BiH.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda usvojila je i godišnji konsolidovani izvještaj interne revizije za 2018. godinu, kao i Konsolidovani izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH za 2018.

Usvojeni su i izvještaji o radu Savjeta ministara za 2017. i 2018. godinu u dijelu nadležnosti Komisije za finansije i budžet Doma naroda parlamenta BiH, a riječ je o Ministarstvu finansija i trezora u Savjetu ministara, Upravi za indirektno oporezivanje BiH i Agenciji za javne nabavke BiH. Usvojeni su i izvještaji o radu Komisije za finansije i budžet Doma naroda za 2018. i 2019. godinu, kao i Orijentacioni radni plan Komisije za finansije i budžet Doma naroda za 2020.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana