Kolike kazne su izrečene naftašima, trgovcima, pekarima, mljekarama i peletarima zbog kršenja marže

Marijana Miljić Bjelovuk
Kolike kazne su izrečene naftašima, trgovcima, pekarima, mljekarama i peletarima zbog kršenja marže

BANjALUKA - Zbog formiranja cijena viših od dozvoljenih inspektori u Srpskoj su od marta izrekli kazne benzinskim pumpama i tržnim centrima, odnosno marketima od 3,21 milion maraka.

Iz Inspektorata RS saopšteno je da republički tržišni inspektori intenzivno kontrolišu formiranje cijena na benzinskim pumpama i u marketima.

Tako je od marta do kraja novembra kontrolisana 251 benzinska pumpa po tom osnovu, a u 161 slučaju su utvrđene određene nepravilnosti.

- Zbog toga su im inspektori izrekli 328 prekršajnih naloga u vrijednosti od 2,21 miliona maraka. Pored toga, zabranjen je rad za dvije pumpe – poručeno je iz Inspektorata.

Kada je riječ o marketima, inspektori su kontrolisali njih 178 kontrola, a u 118 kontrola utvrđeni su propusti.

- Njima su izdata 134 prekršajna naloga za nepoštovanje Uredbe prilikom formiranja cijena o ograničenju marže u prometu roba u vrijednosti od oko milion KM – naveli su u Inspektoratu.

Za druge prekršaje koji se odnose  na izdavanje račina, isticanje cijena, rokove trajanja, deklaracija i ostalo u tržnim centrima izdato je 120 prekršajnih naloga u vrijednosti od oko 100.000 KM.

U prethodnom periodu ista inspekcija obavila je kontrole u tri mljekare u Republici Srpskoj, to jest u „Mljekoproduktu“ Kozarska Dubica, „Pađeni“ Bileća i Mljekari „Dule“ Bijeljina.

- I u tim kontrolama je takođe utvrđen određen broj nepravilnosti od kojih se jedna odnosila na prekoračenje marže na osnovne životne namirnice. Subjektima su izdati prekršajni nalozi a rješenjima naloženo ispravljanje nepravilnosti to jest vraćanje cijene u normalne tokove – naveli su u Inspektoratu.

Kada su u pitanju subjekti koji se bave proizvodnjom i prodajom ogevnog peleta  u proteklih desetak dana republička tržišna inspekcija izvršila je oko 30 kontrola, od čega je devet bilo sa nepravilnostima.

- Postupajući inspektori su na osnovu utvrđenog izdali šest prekršajnih naloga u visini od oko 40.000 KM. Prilikom kontrola oduzeto je 35,5 tona peleta zbog nepostojanja dokumentacije o porijeklu robe – naveli su inspektori.

U proteklih desetak dana intezivirane su i kontrole pekarama. - Obavljeno je 30 kontrola od čega je polovina bila sa nepravilnostima. Izrečeno je 15 prekršajnih naloga u iznosu od oko 15.000 KM.

-Moramo naglasiti da se većinom radi o manjim nepravilnostima, dok su kod dva subjekta izrečene mjere zbog prekoračenja uredbe o ograničavanju marže na osnovne životne namirnice - podvukli su inspektori.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana