Ko ne ukloni ambroziju, rizikuje kazne do 2.000 KM

M. L.
Ko ne ukloni ambroziju, rizikuje kazne do 2.000 KM

BANjALUKA - S obzirom na to da je jul mjesec intenzivnog rasta ambrozije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS pozvalo je fizička i pravna lica da, ukoliko još nisu, uklone ovu korovsku biljku sa svojih parcela prije nego što dođu inspektori i tako izbjegnu rizik od kažnjavanja.

U resornom ministarstvu navode da će se intenzivne kontrole sprovoditi u saradnji sa lokalnim poljoprivrednim inspekcijama, a u skladu sa odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i odlukom Vlade o mjerama za suzbijanje i uništavanje ambrozije.

- Za nesprovođenje mjere za suzbijanje i uništavanje ambrozije propisane su kazne koje iznose za pravno lice od 1.000 KM do 2.000 KM, za preduzetnika od 500 KM do 1.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 KM do 1.000 KM i za fizičko od 200 KM do 500 KM - naveli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Pojašnjavaju da se suzbijanje i uništavanje ambrozije može vršiti primjenom agrotehničkih mjera, odnosno obrađivanjem zemljišta i njegom usjeva, zatim mehaničkih mjera kao što su čupanje, košenje i spaljivanje biljaka, te primjenom hemijskih preparata.

Da uklone ambroziju, dužni su svi, od vlasnika i korisnika poljoprivrednog zemljišta, šuma, lovišta do vlasnika građevinskih parcela i onih koji upravljaju zemljištem uz pruge, vodotokove ili parkove.

U Ministarstva poljoprivrede naglašavaju da je, osim štete koju ovaj korov nanosi u poljoprivrednoj proizvodnji, polen ambrozije jedan od najjačih poznatih alergena.

U Inspektoratu RS navode da će inspektori do septembra kontrolisati uklanjanje ambrozije, prije nego što počne da cvjeta.

- Prema podacima za 2020. godinu, republička i opštinska poljoprivredna inspekcija izvršila je 258 kontrola u ovoj oblasti i naložila uništavanje ambrozije sa površine od 286,21 hektar. U ovim kontrolama izdato je i 157 prekršajnih naloga u vrijednosti od 38.500 KM - podsjetili su iz Inspektorata RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana