Klokić: Važno sačuvati srpsku kulturu i tradiciju na Krfu

Srna
Klokić: Važno sačuvati srpsku kulturu i tradiciju na Krfu

BANjALUKA- Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić razgovarao je danas sa predstavnicima krfskog društva grčko-srpskog prijateljstva o važnosti tog društva za očuvanje srpske kulture, istorije i tradicije.

Klokić je naglasio da posjeta Krfu za njega lično ali i za svakog pripadnika srpskog naroda predstavlja svojevrsno hodočašće, te istakao važnost kulture sjećanja koje gaji krfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva.

Predsjednik društva Željko Popović upoznao je Klokića o potrebama očuvanja spomenika "Gvozdenom puku" u Dasiji, ali i o važnosti postavljanja novog spomen-obilježja u mjestu Analipsi, gdje je tokom Prvog svjetskog rata bilo srpsko vojničko i civilno groblje.

On je Klokiću poklonio knjigu "Krf, ostrvo vaskrsenja Srbije" koju je sam napisao i koja predstavlja najpotpuniji prikaz boravka Srba ma Krfu u Prvom svjetskom ratu, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske.

Popović je istakao veliku zainteresovanost grčkog stanovništva na Krfu za učenje srpskog jezika, naročito nakon što je projekat učenja prošle godine pokrenulo Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj.

Sastanku su, u ime Vlade Republike Srpske, prisustvovali i ministar porodice, omladine i sporta Selma Čabrić, kao i šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Jelena Jovanović i predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković.

U okviru obilježavanja manifestacije "Dani srpstva na Krfu", Klokić će se tokom dana sastati sa gradonačelnikom Krfa Meropi Idreu i predsjednikom Gradske skupštine Dimitrisom Metalionisom.

Delegacija iz Republike Srpske će, nakon toga, prisustvovati fudbalskom turniru veterana "Borca" iz Banjaluke, "Crvene zvezde" i "Kerkire" sa Krfa, a posjetiće i krfski festival hrane i pića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana