Klokić: Povećan interes za ulaganja u energetiku u Srpskoj i BiH

Srna
Foto: Fejsbuk

BANjALUKA- Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da je primjetno povećan interes za ulaganje u energetiku u Srpskoj i BiH, posebno solarne elektrane i druge obnovljive izvore energije.

Klokić je rekao i da jedna njemačka kompanija planira da investira u Prnjavor 50 miliona evra i da zaposli 800 radnika, te da je planirano da u aprilu Vlada Republike Srpske, predstavnici te kompanije i grada potpišu memorandum o razumijevanju kojim bi bile definisane međusobne obaveze.

On je istakao da bi pristupanje inicijativi "Otvoreni Balkan" trebalo razmotriti na nivou BiH jer su veliki benefiti za zemlje članice i izrazio nadu da će političari u Sarajevu imati sluha da BiH postane dio ovog regionalnog projekta.

"Inicijativa `Otvoreni Balkan` sigurno donosi brži protok robe i ljudi, što treba da omogući lakši razvoj ekonomija. Činjenica je da je povećan spoljnotrgovinski obim između zemalja članica i prirodno je da BiH bude dio ove regionalne inicijative", rekao je Klokić za RTRS.

On je dodao da je planirano održavanje konferencije Jadransko-jonske inicijative na kojoj bi Republika Srpska bila predstavljena na međunarodnom planu.

Klokić je rekao da se u narednom periodu može očekivati uspostavljanje ministarskih konferencija u okviru mehanizma koordinacije i istakao da Republika Srpska spremno čeka taj proces.

"Nastojaćemo da pripremimo akcioni plan za rješavanje 14 ključnih prioriteta i osam uslova koje je dala Evropska komisija nakon dodjele statusa kandidata", naglasio je Klokić.

On je napomenuo da evropski put BiH ne zavisi samo od Republike Srpske, već i od drugih nivoa vlasti, te istakao da će Srpska i dalje izvršavati sve svoje obaveze.

Klokić je rekao da Republika Srpska u kontinuitetu trpi pritiske sve ove godine, te da su se međunarodni pritisci odrazili i na stotinu dana rada Vlade Srpske.

On je naveo da su pritisci ranije vršeni nametanjem odluka visokih predstavnika, a danas se to radi putem Ustavnog suda BiH u kojem i dalje sjede tri stranca iako je u 14 prioriteta za BiH u vezi sa pridruživanjem EU navedeno da to treba mijenjati.

Kada je riječ o radu predstavništava Srpske u inostranstvu, Klokić je naveo da je početkom januara imenovan tim koji treba da analizira njihov rad.

"Obavili smo razgovor sa svim šefovima predstavništava, tražili više informacija kako bismo mogli informisati Vladu Srpske o svim njihovim aktivnostima i na sljedećoj sjednici Vlade ćemo upozanati kolege šta je potrebno da se unaprijedi njihov rad", rekao je Klokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana