Klimatska kriza prijeti svim oblastima života

Srna
Foto: Srna

SARAJEVO - Klimatske promjene nisu više apstraktni problem koji se može ostaviti za sutra, jer klimatska kriza već prijeti svim oblastima života, rekla je rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Mekdonald.

“Suočavamo se sa sve češćim i intenzivnijim požarima, poplavama, sušama i drugim nepogodama i može biti samo gore, ako ne reagujemo sada”, istakla je Mekdonaldova na sastanku sa egipatskim ambasadorom u BiH Jaserom Sorourom i predstavnicima mladih iz BiH. 

Ona je naglasila da su mladi lideri i pokretači promjena koje bi trebale biti u srcu akcije i koje bi doprinijele očuvanju budućnosti, saopšteno je iz Ambasade Egipta u BiH. 

Sorour je istakao da će ovogodišnja konferencija UN o klimatskim promjenama, koja će biti održana od 6. do 18. novembra u Šarm El Šeiku, obilježiti 30 godina od usvajanja Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama. 

“U ovih 30 godina svijet je prešao dug put u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih negativnih uticaja. Egipat duboko vjeruje da je konferencija UN o klimatskim promjenama prilika da se pokaže jedinstvo protiv ove egzistencijalne prijetnje koju možemo prevladati samo zajedničkim djelovanjem”, poručio je on. 

Sorour je naglasio da Vlada Egipta, zemlje koja preuzima predsjedavanje konferencijom UN o klimatskim promjenama, nudi mogućnost subvencionisanog smještaja za učešće 400 predstavnika mladih na ovom skupu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana