Kličković: Neće biti teško dokazivati uznemiravanje na radu

Srna
Kličković: Neće biti teško dokazivati uznemiravanje na radu

DOBOJ - Nacrt zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu ima za cilj da definiše šta je to uznemiravanje na radu i kako se zaštiti od tih pojava koje se manifestuju u više oblika, izjavio je načelnik Odjeljenja za rad, zapošljavanje, drugostepene inspekcijske poslove rada u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Rajko Kličković.

Kličković je naveo da neće biti teško dokazivati uznemiravanje na radu s obzirom na to da novi zakon taksativno navodi sve pojavne oblike i radnje.

“Teret dokazivanja je isključivo na poslodavcu. Međutim teret dokazivanja da je bilo uznemiravanja drugog oblika radnika prema radniku moraće se dokazivati u postupku pred poslodavcem i drugim nadležnim organom”, rekao je novinarima Kličković, prije početka javne rasprave o nacrtu ovog zakona koja se danas održava u Doboju.

Kličković je naveo da je nekada vrlo teško napraviti jasnu razliku i tumačenje između radnih naloga, subordinacije u procesu rada i samog izvršenja radnih zadataka, te ocijenio da novi zakon može da obezbijedi dovoljnu zaštitu od uznemiravanja na radu u odnosu radnika prema poslodavcu, poslodavca prema radnika i među samim radnicima.

Prema njegovim riječima, uznemiravanje na radu zakon tretira kao prekršaj, mada pojedini slučajevi mogu dobiti i teže kvalifikacije.

On je naveo da je sadržaj novog zakona, koji je tokom rasprave u Narodnoj skupštini Srpske dobio vrlo korektne prijedloge za njegovu korekciju, već dostupan na sajtu Narodne skupštine Republike Srpske i resornog ministarstva.

Rukovodilac Odsjeka za normativno-analitičke poslove u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Milorad Mitrović pojašnjava da uznemiravanje na radu mogu biti sve mjere i radnje preduzete s ciljem ugrožavanja dostojanstva radnika.

“Za postojanje odgovornosti nasilnika na radu potrebno je da, pored osnova, ima i uslov odgovornosti. Mora postojati namjera koja se najčešće definiše kao namjera da su radnje preduzete s ciljem uznemiravanja radnika”, rekao je Mitrović.

On je naveo da su se zakonom nastojali nabrojati svi mehanizmi zaštite kod poslodavca i Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i sudsku zaštitu, sa jasnim rokovima.

“Zakon se sprovodi kod poslodavca. Postupak je hitan i zatvoren za javnost. Što se tiče sudske zaštite, ima karakter radnog spora što će doprinijeti da se radnici više osnaže da pokrenu mehanizam zaštite”, izjavio je Mitrović.

Sekretar Saveza sindikata Republike Srpske za regiju Doboj Zoran Đedović kaže da je prilikom izrade nacrta zakona vladala pozitivna klima između Vlade Srpske, poslodavaca i pravnog tima ovog sindikata, ali je izrazio zabrinutost za primjenu zakona u praksi i njegovu kontrolu od nadležnih službi.

“Kakva je perspektiva radnika u kolektivu ako on mora dokazivati da je uznemiravan. Radnici se žale sindikatu, mi se žalimo na inspektore, inspektorat se žali na zakonodavca. Zakonodavac iznad sebe ima Vladu ili politiku”, rekao je Đedović.

Narodna skupština Republike Srpske je na sjednici održanoj 11. februara donijela zaključak u vezi sa upućivanjem Nacrta zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu u javnu raspravu, koja će biti provedena do 16. marta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana