Kerović: Cilj je da do kraja godine majevički sir zarac dobije zaštićenu oznaku

Srna
Kerović: Cilj je da do kraja godine majevički sir zarac dobije zaštićenu oznaku

LOPARE - Loparski proizvođači zarca i sira će, u saradnji sa Agencijom za bezbjednost hrane BiH, raditi na zaštiti geografskog porijekla majevičkog sira i zarca, a to će biti dobra šansa za lokalne poljoprivrednike da povećaju svoju proizvodnju, rekao je Srni načelnik Odjeljenja za privredu u Loparama Željko Kerović.

"Cilj nam je da do kraja godine proizvođači zarca sa ovog područja dobiju zvanično zaštićenu oznaku, odnosno oznaku geografskog porijekla. Na taj način će lokalni proizvođači zarca moći da zaštite svoje proizvode od sira, kao jedinstvene za ovo geografsko područje", naveo je on.

Kerović je rekao da će nastojati da kroz ovaj proces dobiju zaštitu geografskog porijekla, što će biti prepoznatljivo za ovu lokalnu zajednicu. Sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Bijeljina Željko Vidić rekao je ranije na sastanku sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košaracem da je predstavljanje proizvoda 12 opština na području ove regije - sjeveroistočnog dijela Republike Srpske važan posao u Komori, te da zarac i semberski kupus najranije imaju šansu za brendiranje, najdalje do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana