Kazna draža od prijave radnika

Danijela Bajić
Kazna draža od prijave radnika

BANjALUKA - Da je novčana kazna poslodavcima u Srpskoj i dalje draža od prijave zaposlenog, pokazuje podatak da su inspektori u kontrolama za dva mjeseca ove godine zatekli 59 neprijavljenih radnika, zbog čega su im ispisane kazne u visini od 171.000 KM.

U akciji pojačanog nadzora prijavljivanja radnika u Jedinstveni sistem obveznika doprinosa, kako su istakli u Inspektoratu RS, u protekla dva mjeseca izvršeno je 1.355 kontrola, u kojima su po osnovu ugovora o radu kontrolisana 1.824 radnika zatečena kod poslodavaca.

S ciljem suzbijanja sive ekonomije i neprijavljenog rada, u kontrole su, a u skladu sa izmjenama Zakona o poreskom postupku, uključeni svi inspektori, bez obzira na oblasti u kojima vrše nadzor.

- Mjere i kazne za neprijavljivanje radnika, koje su propisane Zakonom o poreskom postupku, mnogo su veće i rigoroznije, te podrazumijevaju i privremenu zabranu obavljanja djelatnosti zbog nepodnošenja prijave u Jedinstveni sistem - istakli su u Inspektoratu.

Dodali su da novčane kazne, koje su propisane ovim zakonom, za neprijavljivanje radnika iznose od 10.000 do 30.000 KM za pravno lice, dok je za odgovorno u pravnom licu od 3.000 do 9.000 KM, te od 3.000 do 9.000 KM za fizičko lice preduzetnika.

- Takođe, ako u toku kontrole inspektor utvrdi da poslodavac nije podnio prijavu za registraciju radnika u Jedinstvenom sistemu, izriče mjeru zabrane obavljanja djelatnosti do otklanjanja nepravilnosti, a najmanje u trajanju od 15 dana. Izuzetno, mjera zabrane obavljanja djelatnosti neće se izvršiti ako poslodavac u roku od 72 sata od izricanja usmenog rješenja dostavi inspektoru dokaz o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i uplati novčane kazne izrečene prekršajnim nalogom zbog angažovanja radnika na crno - kazali su u Inspektoratu, apelujući na poslodavce da ne čekaju dolazak inspektora, već da uredno regulišu radni status svih radnika koje angažuju, te da se ne izlažu riziku od kažnjavanja. 

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić istakla je za “Glas Srpske” da je očigledno mnogima draža novčana kazna od prijave radnika.

- Siva zona je i dalje gorući problem kod nas. Sva istraživanja pokazuju da u sivoj zoni ostaje gotovo trećina bruto društvenog proizvoda. To samo po sebi govori koliko novca ostaje kod onih koji pljačkaju radnike, državu i socijalne fondove - kategorična je Mišićeva.

Dodala je da se značajan broj neprijavljenih radnika u proteklom periodu za pomoć obraćao sindikatu.

- Pandemija je pokazala pravo lice mnogih poslodavaca, posebno u ugostiteljstvu. Mnogo radnika, koji su bili neprijavljeni, tokom pandemije nisu mogli dobiti nikakvu naknadu, jer ne postoje u sistemu. Ljudi su faktički ostali bez hljeba - rekla je Mišićeva i dodala da radnika na crno ima u gotovo svim djelatnostima.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da podržava sve aktivnosti koje organi sprovode kako bi se suzbio rad na crno.

- Mnogo radnika u Srpskoj radi bez prijave, što je jako žalosno. Nadležnima smo skoro iznijeli prijedloge koji bi doveli do smanjenja rada na crno. Imamo obećanje da ćemo na tu temu uskoro razgovarati - kazao je Trivić.

Minimalac

Ranka Mišić je istakla da se još čeka na odgovor koalicionih partnera o nastavku pregovora o povećanju minimalca, koji trenutno u Srpskoj iznosi 520 KM.

- Čim se epidemiološka situacija smiri, krenućemo sa novim pritiscima da dođe do povećanje minimalca bar na 550 KM - kazala je Mišićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana