Karan: Osnivanje Srednje škole MUP-a doprinijeće kvalitetnijem obavljanju poslova

Srna
Foto: Sputnik

BANjALUKA- Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da će se u skladu sa Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji se razmatra u Narodnoj skupštini po hitnom postupku, stvoriti zakonski okvir i urediti pitanja neophodna za obavljanje srednjoškolskog obrazovanja i vaspitanja u okviru Srednje škole unutrašnjih poslova pri resornom ministarstvu.

Obrazlažući ovaj akt u Narodnoj skupštini, Karan je istakao da osnivanje Srednje škole unutrašnjih poslova omogućava da Ministarstvo dvogodišnjim srednjoškolskim obrazovanjem obrazuje kadar za rad u njemu i to na način da, kroz usko specijalizovano policijsko obrazovanje, doprinese kvalitetnijem obavljanju poslova policijskog službenika.

"Osnivanje Srednje škole unutrašnjih poslova i organizovanje internatskog policijskog obrazovanja u dvogodišnjem školovanju, doprinijeće kvalitetu policijskog obrazovanja, kako kroz kvalitet stečenog znanja i vještina, tako i usvajanjem odgovarajućeg vrijednosnog sistema. Prije svega, učenicima će biti omogućeno da, osim teorijskog dijela nastave, usvajaju i unapređuju znanja i vještine kroz praktičnu nastavu, koju obezbjeđuje Ministarstvo", rekao je Karan.

On je dodatno precizirao da će institucionalizacija policijskog školstva dugoročno doprinijeti profesionalizaciji policije, kao i cjelokupnom obrazovnom sistemu Srpske, uvođenjem novog stručnog zanimanja policajac-tehničar za policijske poslove.

Karan je istakao da će se osnivanjem Srednje škole unutrašnjih poslova postojeći sistem policijskog školstva unutar Ministarstva dodatno osnažiti, a sve da bi se stvorila sadržajnija baza za kasnije svrsishodnije i kompetentnije obuke i stručno usavršavanje tako obrazovanih policijskih službenika koji imaju jednu širu bazu osnovnih znanja i kompetencija za rad na poslovima i zadacima policijskog službenika.

On je dodao da će svršeni srednjoškolci imati priliku da nastave školovanje na visokoobrazovnim ustanovama na kojima će steći zvanja za koje Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske ima potrebe.

Karan je rekao da će veći broj policijskih službenika ostvariti pravo na penziju, te će u prosjeku, u narednih pet godina, uključujući i tekuću, službu godišnje napuštati do 200 policijaca, a trend iz prethodnog perioda ukazuje na to da se ovaj prosjek može samo uvećati narednih godina.

"U skladu s tim, u narednih pet godina u penziju će otići oko 2.000 policajaca", upozorio je Karan.

On je naglasio da će se obrazovanjem kadra u Srednjoj školi unutrašnjih poslova obezbijediti i potreban broj policijskih službenika za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta u Ministarstvu.

On je naveo da MUP-u u ovom trenutku nedostaje 680 policijskih službenika, te da se na tom planu aktivno radi na popuni, a o čemu govori i usvajanje navedenog akta.

"Do sada smo u vezi sa Srednjom školom unutrašnjih poslova anketirali 2.800 đaka drugih razreda srednjih škola i njih 500 je iskazalo interesovanje za upis. Ovom školom unaprijediće se znanje i stepen psihofizičkih sposobnosti policajaca, te će se formirati novi policijski identitet i ojačati integritet budućih policajaca", rekao je Karan.

On je zaključio da je u postupku izrade teksta Prijedloga zakona ovo ministarstvo obavilo konsultacije sa Ministarstvom prosvjete i kulture, Republičkim pedagoškim zavodom, Ministarstvom finansija, Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Ministarstvom privrede i preduzetništva i Republičkim sekretarijatom za zakonodavstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana