Jujić: Cilj posjetiti sve lokalne zajednice u Srpskoj

Srna
Jujić: Cilj posjetiti sve lokalne zajednice u Srpskoj

BANjALUKA - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić razgovarala je danas sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem i istakla da joj je cilj da sa saradnicima posjeti sve jedinice lokalne samouprave u Srpskoj.

 “Krenula sam sa Kozarskom Dubicom, danas sam u Banjaluci, zahvaljujem gradonačelniku na izdvojenom vremenu. Naš razgovor je obuhvatio razne teme, dotakli smo se različitih problema”, rekla je Jujićeva novinarima.

Ona je istakla da je Ministarstvo kojem je na čelu imalo i do sada dobru saradnju sa Gradskom upravom Banjaluke i da će ona biti nastavljena.

Gradonačelnik Banjaluke izjavio je da su vanredna situacija i vanredno stanje zbog virusa korona u proteklim mjesecima pokazali potrebu za usklađivanjem zakonodavstva sa praksom.

“U svim zakonima, počevši od Zakona o lokalnoj samoupravi i o službenicima, pa do zakona koji su primjenjivani ili se još primjenjuju, Zakon o zaštiti i spasavanju stanovništva, Zakon o sprečavanju širenje zaraze i bolesti, potrebno je ozbiljnije razraditi, detaljnije i preciznije šta znači vanredno stanje, šta znači vanredna situacija i kakva postupanja su moguća i ko je za šta nadležan”, rekao je Radojičić.

On je nakon sastanka sa Jujićevom rekao novinarima da je epidemija, koja još traje, pokazala da ima neusklađenosti i pravnih praznina, ističući da bi trebalo raditi na tim rješenjima sada detaljnije sa iskustvom iz proteklih mjeseci.

Radojičić je naveo da je sa ministrom uprave i lokalne samouprave razgovarano o bezbroj tema i o onome što je iz domena lokalne samouprave vezano za Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o službenicima, o nizu pitanja o kojima je i ranije razgovarano sa resornim ministarstvom, o pitanju broja službenika u upravi i kriterijumu na koji Banjaluka već godinama ima primjedbe.

“Kriterijum o broju zaposlenih jedan na 3.000 stanovnika je doveden u pitanje sa popisom stanovništva u Banjaluci”, kaže Radojičić.

On je rekao da je u Banjaluci situacija sa popisom potpuno nelogična i dodao da se brojevi ni sa čim ne slažu.

Radojičić je rekao da, prema popisu, Banjaluka ima oko 180.000 stanovnika, a broj birača, odnosno punoljetnih stanovnika je veći od 190.000, dodajući da su i jedan i drugi spisak relevantni.

“Spisak birača je rezultat evidencije izdatih ličnih karata, takozvane pasivne registracije, a popis stanovništva je opet rezultat jedne aktivnosti provedene na terenu i imate veći broj punoljetnih od ukupnog broja građana, a to su onda uslovi za normiranje broja zaposlenih koji su problematični”, naveo je Radojičić.

On je rekao da je razgovarano o tome šta su organizacione jedinice u Gradskoj upravi, o neusaglašenosti sa nekim drugim zakonima, kao što su zakoni koji regulišu protivpožarnu zaštitu, zaštitu od požara i o pitanjima kolektivnih ugovora, odnosno odnosa između administracije i sindikata.

Radojičić je istakao da grad ima dobru saradnju sa sindikatima i da su, prema novom kolektivnom ugovoru koji je postignut na republičkom nivou, otvoreni razgovori sa sindikatima o platama i položaju zaposlenih početkom godine, nakon čega je naišla kriza, te su svi ti razgovori obustavljeni, jer je po normama iz novog kolektivnog ugovora trebalo određenim kategorijama zaposlenih u nekoliko klasa povećavati plate.

“Sada to nije realno zato što imamo ogroman pad prihoda i sa sindikatom je usaglašeno, mi smo te pregovore obustavili nadajući se da se neće morati smanjivati plate, a bilo koje povećavanje plata bilo kojoj klasi ili kategoriji u ovom momentu nije realno”, objasnio je Radojičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana