Jovičić: I nacisti bi pozavidjeli Husi i krvnicima

Srna
Jovičić: I nacisti bi pozavidjeli Husi i krvnicima

BEOGRAD - Bivši logoraš Slavko Jovičić Slavuj, koji je u sarajevskim logorima Silos u Tarčinu i Hrasnici proveo ukupno 1.344 dana, izjavio je da su Srbi u Hrasnici, čiji je upravnik bio nedavno osuđeni Husein Mujanović Huso, mučeni na 167 načina, te da bi i nacisti “pozavidjeli Husi i krvnicima”.

On je naglasio da su Srbi u logor dovođeni iz cijelog Sarajeva i da ih je na stotine ubijeno, a da se on za 200 dana, koliko je proveo u Hrasnici, nagledao raznih zločina i scena mučenja.

“Jedno veče u julu 1993. godine izveli su nas iz logora da sahranimo jednog ubijenog Srbina. Ni ime mu ne znam. Lokacija je bila kod škole. Izbrojao sam to veče 123 grobna mjesta. Motke su bile zabijene umjesto krstova. Po završetku rata, negdje 1996. godine došao sam u Hrasnicu sa Unproforom na lokaciju gdje smo sahranjivali Srbe. Sve je bilo prekopano i leševi odnijeti”, rekao je Jovičić za “Večernje novosti”.

Prema njegovim riječima, Mujanović je bio najozloglašeniji mučitelj Srba zbog čega je “nagrađen činom i funkcijom u takozvanoj Armiji BiH”.

Predsjednik Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale izjavio je da je Mujanović bio naširoko poznat u Sarajevu kao ozloglašei upravnik hrasničkog logora.

“Poseban je slučaj jednog logoraša, Srbina iz Konjica, kojeg su u kavezu kao žeksponatž izložili i držali u naselju Hrasnica da bi ga prolaznici pljuvali, boli, psovali i omalovažavali na razne načine”, rekao je Lale.

“Novosti” navode da je u toku Mujanovićevog upravljanja logorom iz ćelija iznijeto 10 tijela logoraša, koji su najčešće ubijani batinanjem, i to između 15. jula i 5. avgusta 1992. godine.

U tom periodu ubijeni su Vitomir Vasović, Aleksa Stranput, Radomir Drašković, Borko Stojanović, Radovan Guzina, Gojko Stjepanović, Sekula Mandić, Jovica Mihajlović, Radovan Milutinović i Dostimir Nikolić.

Više preživjelih logoraša je izjavilo da je “upravnik Huso” sa komandirom Senadom Gadžom i stražarom Zaimom Laličićem učestvovao u okrutnim batinanjem preživjelih logoraša Branka Kovačevića, Mirka Vukovića, Nikole Đumića i drugih.

Viši sud u Beogradu je u ponedjeljak, 6. jula, prvostepeno osudio Huseina Mujanovića na 10 godina zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima počinjen 1992. godine u logoru Hrasnica kod Sarajeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana