Jevreji u BiH i širom svijeta slave Pesah - praznik nade, spasenja i vjere u bolji život

Srna
Jevreji u BiH i širom svijeta slave Pesah - praznik nade, spasenja i vjere u bolji život

ISTOČNO SARAJEVO - Jevreji u BiH i širom svijeta slave Pesah, izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva.

To je praznik proljeća, beskvasnog hljeba i dobijanja Tore - deset Božijih zapovijesti.

Pesah je jedan od najstarijih praznika i traje osam dana, a obilježava se svečanom večerom seder (hebrejski – red) na kojoj se molitve, čitanje Hagade i svi običaji, odvijaju po strogo utvrđenom redu.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je Pesah svim Jevrejima u Republici Srpskoj i FBiH, poželjevši da radost proslave ovog praznika podijele sa najbližim članovima svoje porodice u dobrom zdravlju, miru i radosti.

- Proslava jednog od najvećih jevrejskih praznika u znak sjećanja na izbavljenje iz viševjekovnog misirskog ropstva podsjeća na važnost civilizacijskih vrijednosti na kojima se gradi povjerenje, solidarnost i tolerancija među ljudima - istakao je Dodik u čestitki.

Srpski član Predsjedništva izrazio je nadu da će zbog epidemije virusa korona praznični dani biti provedeni u krugu svojih porodica i u duhu tradicije praznovanja najvećeg jevrejskog praznika, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je povodom Pesaha čestitku jevrejskim opštinama i Jevrejima u Srpskoj i BiH, navodeći da ovaj praznik nade, spasenja i vjere u bolji život svima treba da bude podsticaj za međusobno razumijevanje, toleranciju i solidarnost.

- Povodom nastupajućeg praznika Pesaha želim vam mir, zdravlje i srećne predstojeće praznične dane. Neka Pesah unese radost u srca onih koji ga slave na dobrobit svih ljudi dobre volje. Srećni vam dani Pesaha - navedeno je u čestitki Cvijanovićeve.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je jevrejskim opštinama i Jevrejima u Republici Srpskoj praznik Pesah uz želju da ga proslave u zdravlju, miru i sreći.

- Povodom nastupajućeg praznika Pesaha upućujem vam u ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime iskrene čestitke uz želje da ga proslavite u zdravlju, miru i sreći sa svojim porodicama - navodi se u čestitki.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je Pesah jevrejskim opštinama Banjaluka i Doboj i svim Jevrejima u Republici Srpskoj i BiH.

- Neka ovaj praznik nade, spasenja i slobode svima donese dobro zdravlje, mir, toleranciju i solidarnost. Srećan Pesah! - navodi se u čestitki, koju je Čubrilović uputio u ime Narodne skupštine i u svoje ime.

Čubrilović je pripadnicima jevrejskog naroda poželio mir, sreću i porodično blagostanje povodom nastupajućeg Pesaha, praznika oslobođenja od stega ovog svijeta i stvaranje novog, boljeg društva.

- Čestitam vam ovaj veliki praznik sa željom da dane Pesaha proslavite u toplini porodice, ljubavi i zdravlju - ističe se u čestitki.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija čestitao je Pesah predsjedniku Jevrejske zajednice BiH, jevrejskim opštinama i svim Jevrejima u BiH, kojima je poželio mir, zdravlje i srećne predstojeće dane praznovanja.

- U ime Savjeta ministara i svoje lično ime, Vama, jevrejskim opštinama i svim Jevrejima u BiH upućujem iskrene čestitke povodom Pesaha. Želim vam mir, zdravlje i srećne predstojeće dane praznovanja u spomen na izlazak i izbavljenje vaših predaka iz viševjekovnog misirskog ropstva - navedeno je u čestitki.

Tegeltija je Jevrejima poželio da Pesah svima unese radost u srca i nadu u brzo prevazilaženje izazova sa kojima se svi suočavaju, te da naredne godine praznik dočekaju sa svojim najmilijima.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović čestitao je Jevrejima u Republici Srpskoj nastupajući praznik Pesah sa željom da ga proslave u zdravlju i sreći sa svojim porodicama.

Davidović je čestitku, u svoje i u ime Sekretarijata, uputio i jevrejskim opštinama Doboj i Banjaluka, saopšteno je iz Sekretarijata.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović čestitao je predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH Jakobu Finciju i svim Jevrejima u BiH praznik Pesah, uz želju da ga provedu u dobrom zdravlju i sa svojim porodicama, saopšteno je iz Predsjedništva.

- Pesah je praznik koji slavi slobodu kroz izbavljenje od ropstva, te kao takav predstavlja inspiraciju svima u težnji ka boljem sutra - naveo je Džaferović u čestitki.

On je istakao da je vrijeme praznika vrijeme potvrđivanja i jačanja tradicije promovisanja međusobnog upoznavanja, poštovanja i razumijevanja.

Čestitku Jevrejima u BiH uputio je i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, poželjevši im da iduće godine praznik dočekaju u boljim prilikama i društvu svojih najmilijih.

- Pesah simbolizuje oslobođenje, spasenje i nadu, a upravo je nada da ćemo prevazići izazove koji su danas pred nama potrebna svima u BiH - poručio je Komšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana