Jelić: Vlada Srpske brine o osobama sa Daunovim sindromom

Srna
Jelić: Vlada Srpske brine o osobama sa Daunovim sindromom

BANjALUKA - Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić zahvalio je premijeru Reublike Srpske Radovanu Viškoviću i Vladi Srpske za podršku odigravanju fudbalske utakmice između ekipa osoba sa Daunovim sindromom iz regiona bivše Jugoslavije i Vlade Srpske, dodajući da tim gestom počinje ubrzano da se mijenja svijest građana prema osobama sa ovim sindromom.


- Prvi put su osobe sa Daunovim sindromom, okupljene u fudbalsku reprezentaciju regiona bivše Jugoslavije igrale ravnopravno, rame uz rame, sa funkcionerima i ministrima Vaše Vlade i to je, upravo, ta najveća živa inkluzija ikada viđena do sada - istakao je Jelić u pismu Viškoviću.

On je Viškoviću i Vladi zahvalio što su podržali i učestvovali u najvećem antistigma projektu koji je urađen na ovim prostorima, ali i u regionu, a koji za njih, kako je naglasio, predstavlja veliko životno uključivanje.

 - Dajući nam podršku, Vlada Republike Srpske sa svojim ministrima Antonom Kasipovićem, Alenom Šeranićem, Borisom Pašalićem, kao i drugim učesnicima, učinila je da se osobe sa Daunovim sindromom osjete društveno aktivnim i korisnim, te ravnopravnim sa ostalim ljudima - naveo je Jelić.

Prema njegovim riječima, zajedničkim projektom iz Banjaluke je poslata poruka da su osobe sa Daunovim sindromom prije svega ljudi, pa tek onda osobe sa tim sindromom.

 - Dakle, o mnogo čemu će se promijeniti svijest roditelja koji imaju djecu sa Daunovim sindromom, pa i onih koji će to tek postati - ocijenio je Jelić.

Jelić je istakao da su gosti iz Srbije i Crne Gore pozitivno iznenađeni kada je riječ o brizi Vlade Republike Srpske o osobama sa Daunovim sindromom.

- Vratili su se u svoje države sa viđenom situacijom shvativši da smo mi u Republici Srpskoj uređeno društvo koje brine o osjetljivim populacijama, ali na jedan veliki evropski način. Ne mogu da vjeruju da je to moguće, da Vlada ima takav humani pristup prema osobama sa Daunovim sindromomi njihovim porodicama - naglasio je on.

Jelić je naveo da je istorijska utakmica na licu mjestu počela mijenjati svijest i popravljati je u korist osoba sa Daunovim sindromom.

- Sve društvene mreže pozitivno bruje o humanoj pozitivnoj akciji koju je uradila Vlada Republike Srpske. Mi, roditelji osoba sa Daunovim sindromom kao i same osobe sa Daunovim sindromom zaista smo srećni što smo, svi skupa, osjetili tu veliku brigu Vlade Republike Srpske - istakao je Jelić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana