Jednočasovni štrajk upozorenja svih rudara “Elektroprivrede BiH” u prvoj smjeni

Srna
Jednočasovni štrajk upozorenja svih rudara “Elektroprivrede BiH” u prvoj smjeni

SARAJEVO - Zaposleni u šest preostalih rudnika uglja u okviru Koncerna javnog preduzeća “Elektroprivreda BiH” današnju prvu smjenu počeli su jednočasovnim štrajkom upozorenja iz solidarnosti sa kolegama iz Rudnika mrkog uglja (RMU) “Zenica”, čiji su rudari u radničkom protestu od 25. maja.

Štrajk upozorenja realizuje se na osnovu odluke Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, a planirano je da bude održan i sutra, od sedam  do osam časova, javili su federalni mediji.

Predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” Rudnika mrkog uglja “Zenica” Nedžad Duraković rekao je da je planirano da se danas i sutra u preostalih šest rudnika iz Koncerna “Elektroprivrede BiH” održava štrajk upozorenja.

-Ako se do tada ne riješi situacija u Rudniku mrkog uglja „Zenica“, u četvrtak, 8. juna, pred zgradom Vlade FBiH i „Elektroprivrede BiH“, održaćemo i veliki protestni skup - najavio je Duraković.

On je dodao da će na skupu biti i predstavnici sindikalnih organizacija preostalih rudnika iz Koncerna Javnog preduzeća “Elektroprivreda BiH”.

Zenički rudari nisu dobili aprilsku platu, niti naknadu za topli obrok, a i poslovne banke su im sa njihovih računa “skinule” novac za isplatu rata kredita, jer njihov poslodavac, iako je prilikom isplate plate za mart obustavio dio novca za isplatu rate, nije taj novac uplatio na račune poslovnih banaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana