Javor: Prijedorske ratne jedinice branile i grad i Srpsku

Srna
Javor: Prijedorske ratne jedinice branile i grad i Srpsku

PRIJEDOR - Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da je kroz prijedorske ratne jedinice prošlo više od 17.000 boraca i da ti hrabri junaci nisu branili samo Prijedor već cijelu Republiku Srpsku boreći se na svim značajnim ratnim linijama.

"Mogu sa ponosom da kažem da smo mi i buduće generacije koje dolaze ponosni na sve njih jer su nam ostavili da živimo slobodno u našoj Republici Srpskoj. Nažalost, veliki broj tih hrabrih junaka je dalo svoj život - njih više od šest stotina, i ovo je jedan od načina da čuvamo uspomenu na sve njih", rekao je Javor novinarima u Prijedoru povodom obilježavanja 21. septembra - Dana prijedorskih ratnih jedinica.

Javor je naveo da se iz Prijedora svaki put šalje poruka mira, jedinstva i suživota, ali da se ne može ići naprijed bez istorije i sjećanja na dešavanja koja su obilježila Prijedor i Srpsku.

"Iako je prošlo mnogo godina od završetka rata i dan-danas pojedinci iz Sarajeva žele da Republike Srpske nema, žele da iskrive istoriju, promijene konkretne činjenice, a mi danas govorimo o konkretnim činjenicama i poruka je, da bude svima jasno, da građani Prijedora nisu napadali nikoga nego branili Republiku Srpsku, svoje kuće, ognjišta i svoj narod", poručio je Javor.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da se Dan prijedorskih ratnih jedinica tradicionalno obilježava na Malu Gospojinu, a da o njihovim zaslugama govore sva ona ratišta gdje su izvodili ratna dejstva, uspjesi na tim ratištima, ali i broj onih koji su se žrtvovali za stvaranje Republike Srpske. "O njihovim zaslugama govore i mnogobrojna priznanja koje su jedinice ponijele, kao i mnogobrojna priznanja kojima su odlikovani njihovi pripadnici.

Srpski narod je morao da se bori da ne doživi sudbinu iz Drugog svjetskog rata, da brani svoja vjekovna ognjišta i da opstane na ovoj teritoriji", zaključio je Ostojić. Predsjednik Boračke organizacija grada Prijedora Vojislav Kondić rekao je da se ovaj datum obilježava 32. put i da i borci i građani Prijedora treba da pamte ta teška vremena i zasluge stvaralaca Republike Srpske, te da se svake godine na ovaj datum okupljaju i dostojanstveno obilježavaju dan 43. prijedorske motorizovane brigade, Pete kozarske lake pješadijske brigade i jedinica MUP-a. "Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata kroz njihove redove je prošlo više od 17.000 boraca i na teškom i mukotrpnom putu u borbi za stvaranje i očuvanje Republike Srpske 614 boraca prijedorskih ratnih jedinica je ugradilo živote u temelje Republike Srpske, a više od 2.300 naših boraca su danas teški ratni vojni invalidi", dodao je Kondić.

Ratni komandant 43. motorizovane brigade Radovan Šmitran rekao je da se danas obilježava godišnjica sestrinskih brigada koje su izvodile borbe i bojeve na cijeloj teritoriji Republike Srpske, osim Hercegovačkog korpusa, a da su najvažniji zadaci bili spasavanje srpskog življa u Slavoniji, probijanje i odbrana koridora i završne operacije 1995. na braniku zapadnokrajiških opština.

"Želio bih da vidim što više mladih ljudi da preuzimaju ovu tradiciju obilježavanja jer nas to upućuje na jedinstvo Republike Srpske i da su borci ovih brigada dali novostvorenu vrijednost građanima - Republiku Srpsku, kao i slobodu", poručio je Šmitran. Povodom obilježavanja Dana prijedorskih ratnih jedinica služena je sveta litrurgija s parastosom u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice na Pašincu, u podne su položeni vijenci i prislužene svijeće kod centralnog spomenika "Za krst časni", u spomen-kompleksu "Kameni cvijet", na spomenik narodnom heroju Mladenu Stojanoviću i u spomen-sobi u kasarni "Žarko Zgonjanin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana