Jasminka Vučković, direktorica Fonda “Duša djece”: U borbi za zdravlje ni zatvorene granice nisu prepreka

Milijana Latinović
Jasminka Vučković, direktorica Fonda “Duša djece”: U borbi za zdravlje ni zatvorene granice nisu prepreka

Želja za životom i volja djevojčica i dječaka koji se bore za zdravlje treba da budu primjer i nama odraslima. Oni i njihovi roditelji koji izdržavaju neizdrživo najveći su heroji današnjice.

Tim riječima priču za “Glas Srpske” o mališanima koji biju najveće bitke započinje direktorica Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu “Duša djece” Jasminka Vučković.

Iza vrata malene kancelarije na trećem spratu skrilo se pregršt briga, iščekivanja i još više razumijevanja, podrške i saosjećanja za svaku porodicu koja je, mukom natjerana, pokucala na vrata Fonda. A uz njegovu podršku dobili su ne samo finansijsku pomoć već i priliku da ih liječe najbolji ljekari u najvećim svjetskim klinikama. Na to je najviše ponosna Vučkovićeva dok priča o svakom djetetu koje je unijelo posebnu iskru radosti u njenu kancelariju.

- Pozitivan ishod teške operacije koja je trajala 21 čas ili bilo kog drugog zahvata ne može se mjeriti ni sa čim, koliko god koštale te operacije. Živite i radite za to. Najveća je nagrada kada vas pozove porodica iz inostranstva i shvatite da se nalazite u prvih troje koje su, okovani svojim brigama, pozvali da kažu kako je prošlo. Tada pomislim da smo postigli cilj i to mi daje snagu da idem dalje - priča Vučkovićeva.

Nekoliko minuta prije nego što smo započeli razgovor primila je poruku od djevojčice koja je među prvima 2018. godine otišla na liječenje u Njemačku. Saznanje da su bolje, da je bolest zaustavljena ili da su potpuno izliječeni neprocjenjivo je.

Na zidu u kancelariji jedan poseban crtež. Na njemu veliko crveno srce, riječi zahvalnosti i dvije osobe. Na pitanje znatiželjne novinarske ekipe Vučkovićeva sa osmijehom počinje priču o devetogodišnjem Jovanu iz Doboja, posebnom dječaku među svom posebnom djecom.

- Jednom prilikom otišli smo u posjetu Jovanu i njegovoj porodici. Tamo u njihovom domu osjetili smo posebnu, nevjerovatnu snagu. To je dječak koji je rođen sa ortopedskim anomalijama i često odlazi na operacije. Ništa ga ne sprečava da živi, da se raduje poput djece koja nemaju zdravstvenih problema. Možda se raduje i više jer zna da cijeni - priča Vučkovićeva. Kazao joj je da voli lego kocke. Iako je željela da mu pokloni lego kocke svoga sina, skromno je odgovorio da ne treba, da on ima dovoljno i da ona te kockice sačuva za svoje unuke.

- Crtež na zidu je poklon od Jovana, rekao je da smo to on i ja kada ozdravi - dodaje Vučkovićeva. Prisjeća se i jednog malog fudbalera koji je morao na operaciju srca. Fudbal je bio njegov motiv za sve i on je danas zdravo dijete. Imali smo krasnog dječaka iz Bijeljine, igra košarku u invalidskim kolicima. Tu je i Anita - ističe Vučkovićeva - djevojčica koja je na operacionom stolu u Istanbulu provela 21 čas dok je njena majka sama, u tuđem svijetu, bez igdje ikoga svoga, izdržala svaki sekund te operacije.

- Svi oni su dokaz da postoji nada, a Fond je poput alatke koja pomaže da se dođe do cilja. Za nešto više od tri godine, koliko postoji Fond, osim majki koje su borci i izdržavaju neizdrživo, upoznala sam i sjajne očeve koji su oslonac u pravom smislu riječi - ispričala je.

Puna saosjećanja i roditeljske ljubavi, skrivajući poneku suzu u oku, prisjetila se i teških trenutaka koji su obilježili proteklu godinu.

- Dječak koji se liječio u Italiji, nažalost, nije dobio svoju bitku i to nas je sve zaboljelo najjače - priča Vučkovićeva.

Sjeća se rado i porodica koje se nakon završenih liječenja ne javljaju, sa velikim razumijevanjem, svjesna da žele da zaborave bolest, liječenje, bolnice i sve što ih je snašlo u teškom periodu života.

U godini prepunoj izazova koje je nametnula pandemija virusa korona Fond “Duša djece” odobrio je 153 zahtjeva za liječenje i genetska ispitivanja u inostranstvu, za šta je izdvojeno 6,1 milion maraka. U trenutku kada su granice širom svijeta bile zatvorene desetoro mališana iz Srpske bilo je u inostranim klinikama.

- Nismo mogli da ostavimo same ni njih ni njihove roditelje. Njima je bilo potrebno više od onoga što je pravilnikom propisano. Uz saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS donijeli smo pravilnik o proširenju finansiranja kako bismo pomogli u plaćanju smještaja, transporta i nabavci lijekova - kazuje Vučkovićeva zahvalna svima koji su pokazali razumijevanje. Iako su pomoć pružili mnogi, posebno je zahvalna konzulima BiH u Minhenu i Istanbulu, Veri Sajić i Siniši Mihailoviću, koji su djeci koja su bila tamo na liječenju bili na raspolaganju.

- Možete zamisliti šta jednoj porodici u tuđem svijetu koja se bori za zdravlje djeteta znači kada je pozove konzul i pita šta im je potrebno - kaže Vučkovićeva.

Iako rijetko priča o tome, dodaje da su stizali zahtjevi za liječenje na iznose od 110 do 840.000 evra.

- Svi zajedno uspjeli smo da izađemo izvan okvira samog finansiranja liječenja i da, ukoliko porodicama nešto zapne, nađemo način da to riješimo. I za one zahtjeve koje možda mi nismo uspjeli riješiti u prošloj godini tu je bio Fond zdravstvenog osiguranja RS - rekla je Vučkovićeva.

Pokazujući solidarnost i razumijevanje, Fond se pobrinuo i za besplatne PCR testove za djecu i roditelje, a solidarnost u doba velike krize nije izostala ni s druge strane. Iako je korona zaustavila sve, humanosti nije stala na put, pa su građani lani izdvojili nešto više novca za Fond solidarnosti nego godinu ranije, a sve obaveze izmirila je i Republika, te većina lokalnih zajednica. U teškom vremenu bilo je i ličnih donacija skromnih ljudi velikog srca koji su tiho i nenametljivo, daleko od očiju javnosti dali svoje malo za velike bitke najmlađih.

Planovi

Govoreći o planovima za ovu godinu, Jasminka Vučković je istakla da želi da Fond sa najstarijim dnevnim listom u Srpskoj “Glasom Srpske” nastavi saradnju koja traje od 2018. godine, te da i sa ekipom RTRS-a nastavi serijal priča “Snaga života”. Ideja je da obiđu veće lokalne zajednice, da organizuju sastanke i ljudima približe rad Fonda. Sve informacije građani će uskoro moći da pronađu i na internet stranici koja je u izradi, a kada korona stane, Fond solidarnosti ima u planu da okupi svu svoju djecu i za njih priredi skromno druženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana