Jače mjere u Srpskoj zbog morbila

nezavisne.com
Jače mjere u Srpskoj zbog morbila

Banjaluka - Institut za javno zdravstvo RS uputio je dopise domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i privatnim pedijatrijskim ambulantama u RS u vezi s jačanjem mjera za sprečavanje širenja morbila.

U Institutu su naglasili da svakodnevno prate pojavu i kretanje zaraznih bolesti kako na području RS, tako i na području FBiH, pogotovo nakon što je u Kantonu Sarajevo proglašena epidemija morbila.

“Ovo predstavlja rizik za dalje širenje morbila među osjetljivom populacijom”, istakli su u Institutu i dodali da im je u 2019. godini prijavljeno i laboratorijski  potvrđeno da je jedan pacijent obolio od morbila.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, odnosno na Klinici za infektivne bolesti, kako je saopšteno iz ove zdravstvene ustanove, trenutno leže 33 pacijenta oboljela od morbila, a na dnevnom nivou pregledaju 15 novooboljelih.

Na Pedijatrijskoj klinici KCUS smješteno je dvoje djece, oboje na respiratoru zbog težih komplikacija bolesti. Podsjećaju da je jedna sedmomjesečna djevojčica i preminula.

Morbile su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem, a kako je obuhvat vakcinacijom protiv morbila, rubeole i parotitisa (MRP) posljednjih godina u RS bio niži od neophodnih 95 odsto, moraju se intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti.

MRP vakcina se, prema programu obavezne vakcinacije u RS, daje u dvije doze, s navršenih 12 mjeseci i sa šest godina (odnosno pred upis u osnovnu školu).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana