Jačanje privrednih odnosa prioritet Vojvodine i Srpske

Agencije
Jačanje privrednih odnosa prioritet Vojvodine i Srpske

NOVI SAD - Na prvom mjestu je jačanje privrednih odnosa Vojvodine i Republike Srpske, razmjenom iskustava u oblasti prekogranične saradnje, saglasili su se danas na sastanku u Novom Sadu ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

Osim toga, radiće se i na specijalističkim programima s ciljem jačanja regionalnog razvoja uz korišćenje sredstava iz Evropske unije, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću pokrajinske Vlade. 

Tokom razgovora o prioritetima buduće saradnje Srpske i Vojvodine Klokić i Bjelić su istakli da će pažnja biti posvećena i ostvarivanju poslovnih kontakata, kao i stvaranju pogodnih uslova za važne investicije na međunarodnim sajamskim manifestacijama. 

Razmijenjena su mišljenja o osnivanju institucija u Republici Srpskoj koje bi djelovale prema modelu Razvojne agencije Vojvodine i Fonda "Evropski poslovi". 

Sagovornici smatraju da bi Srpska tako iskoristila maksimalne potencijale u projektima prekogranične saradnje za programski period 2021–2027. godina. 

Na sastanku je ocijenjeno da je saradnja Republike Srpske i Vojvodine sve jača, što potvrđuju brojni sporazumi potpisani u proteklom periodu, kao i da postoji prostor za njeno intenziviranje, naročito u oblastima kulture, obrazovanja i poljoprivrede, kao i povezivanja privrednika pokrajine i Srpske. 

Klokić je zahvalio za kontinuiranu podršku pokrajinske Vlade Srpskoj, jasnim programskim opredjeljenjima, čime se grade sve jači temelji za ekonomsko povezivanje i kulturno zbližavanje Vojvodine i Republike Srpske. 

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana