Izvještaj Agencije za lijekove BiH: Od prijavljenih nuspojava 96,5 odsto očekivano

Milijana Latinović
Izvještaj Agencije za lijekove BiH: Od prijavljenih nuspojava 96,5 odsto očekivano

BANjALUKA - Da je dobrobit vakcina protiv virusa korona daleko iznad štete koju mogu proizvesti reakcije nakon imunizacije potvrđuje podatak da su od prijavljenih nus pojava stanovnika u BiH 96,5 odsto označene kao nije ozbiljno, očekivano.

Prema procjenama nadležnih u Republici Srpskoj vakcinu protiv virusa korona do sada je primilo 36 odsto stanovnika, dok je u FBiH vakcinisano 11,7 odsto stanovnika.

U izvještaju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH navedeno je da su do 16. avgusta zaprimili ukupno 749 prijava na reakcije nakon vakcinacije, od kojih je 38 još u postupku obrade. Od procijenjenih 711 prijava, 686 ili 96,5 odsto označeno je kao nije ozbiljno, očekivano, dok je 25 prijava, odnosno 3,5 odsto klasifikovano kao ozbiljno.

Najviše reakcija na vakcine zabilježeno je kod građana starosti od 18 do 44 godine, a gledano prema polu, čak 526 prijava odnosilo se na žene.

- Najčešće prijavljene reakcije su povišena tjelesna temperatura, bol u ekstremitetima, mišićima i zglobovima, malaksalost, glavobolja, bol na mjestu vakcine, slabost, drhtavica i povraćanje - navedeno je u izvještaju.

Među ozbiljnim neželjenim reakcijama navodi se otežano disanje, grčenje mišića, aritmije, gušenje i trombofilija. Ističu da je većina prijava uključivala više reakcija.

U Agenciji za lijekove navode da primljene i analizirane prijave o neželjenim reakcijama ne mijenjaju pozitivan profil koristi i rizika vakcina protiv virusa korona koje su dostupne u BiH.

- Zaprimljena je jedna prijava smrti pacijenta koja se samo vremenski može dovoditi u vezu sa vakcinom “sinovak”. Komisija Ministarstva zdravstva FBiH sprovodi postupak detaljne analize slučaja - naveli su u Agenciji.

I medicinari širom Srpske saglasni su da dobrobit vakcinacije nije sporna. Infektolog u bijeljinskoj Bolnici “Sveti vračevi” Aleksandra Radojčić istakla je da u toj zdravstvenoj ustanovi nema mnogo hospitalizovanih koji su se zarazili nakon vakcinisanja, dodavši da su to uglavnom osobe sa srednje teškom kliničkom slikom i nisu životno ugrožene.

- Do sada nije zabilježeno da je umro neko od pacijenata koji je vakcinisan protiv virusa korona - rekla je Radojčićeva.

Epidemiolog u bijeljinskom Domu zdravlja Mladen Grujičić rekao je da nisu imali nijednu ozbiljniju postvakcinalnu reakciju.

- Bilo je klasičnih postvakcinalnih reakcija i sve je to uobičajeno. Veći je rizik da neko umre od posljedica zaražavanja koronom ako je nevakcinisan u odnosu na osobe koje su primile jednu, a kamoli obe doze. Vakcinišući se ne štitimo samo sebe već i starije osobe, ali i djecu među kojom je sve više zaraženih - istakao je Grujičić podsjetivši da se za sada samo “fajzer” vakcinom mogu vakcinisati djeca starija od 12 godina. Grujičić je istakao da u ovom četvrtom talasu pandemije obolijevaju cijele porodice i naglasio da je neophodno vakcinisati što veći broj ljudi.

 “Sputnjik lajt”

Republika Srpska rezervisala je 300.000 doza ruske vakcine “sputnjik lajt”, ali prema riječima ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, to ne znači da će se u ovom trenutku bilo šta nabavljati.

 - Razmišljamo unaprijed kako bismo za narednu godinu obezbijedili vakcine, jer vidimo da će biti potrebna revakcinacija građana - napomenuo je Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana