Izložba rukotvorina "Zmijanjska pokrstica"

Srna
Izložba rukotvorina "Zmijanjska pokrstica"

MRKONjIĆ GRAD - Kolo srpskih sestara "Blaga Marija" iz Orahovljana, kod Mrkonjić Grada, organizovalo je šestu izložbu rukotvorina "Zmijanjska pokrstica", na kojoj su predstvaljne rukotvorine sa prepoznatljivim zmijanjskim vezom.

Idejni tvorac izložbe Slobodan Ćoćkalo rekao je novinarima da je manifestacija nastala kao omaž zmijanjskom vezu i da je njen cilj očuvanje autentičnih predmeta ovoga kraja. 

Objašnjava da je ove godine tema vezana za zmijanjski vez na ženskoj košulji. 

"Postoje dvije vrste košulja, ona koja je manje ukrašena i ona koja je za udaju, koja je posebno ukrašena. Narod ovoga kraja je poznat po tom specifičnom načinu ukrašavanja nošnje, i to treba sačuvati od zaborava", istakao je Ćoćkalo. 

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić kaže da joj je posebno drago što se ova manifestacija dešava na selu. 

"Drago mi je što se čuva tradicija, što manifestacija ne poznaje ni opštinske, ni parohijske granice i što je svake godine sve brojnija. Osim zmijanjskog veza, ovdje možete vidjeti i bogatu ponudu domaće hrane", naglasila je Aničićeva. 

Član Kola srpskih sestara "Vera, Nada, Ljubav i majka im Sofija" iz Previje Danijela Vračar kaže da su na izložbu donijele košulju iz 1935. godine. 

"To je posebna djevojačka košulja sa crvenim zmijanjskim vezom, koju su djevojke oblačile na dan svadbe", objasnila je Vračareva. 

Na izložbi, koja je održana sinoć u Orahovljanima povodom praznika Svetog Trifuna, svoje radove su predstavila i brojna druga udruženja žena iz Mrkonjić Grad i Ribnika. Posjetioci su uživali i u bogatoj domaćoj hrani, a sve to je pratila pjesma pjevačke grupe KUD- a "Petar Kočić" iz Mrkonjić Grada. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana