Iz pogona "Arselor Mital" izlila se otpadna voda u rijeku Bosnu

Srna
Foto: Agencije

SARAJEVO - U pogonu "Čeličana" kompanije "Arselor Mital" proizvodnja je zaustavljena jer je utvrđeno da je došlo do izlivanja otpadnih voda iz predtretmanskog kanala za pročišćavanje otpadnih voda, što je zagadilo rijeku Bosnu u Zenici.

Do akcidenta je došlo iz još uvijek neutvrđenih razloga, saopšteno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ova kompanija od juče preduzima mjere na sanaciji kanala, koje nadgleda glavni federalni vodni inspektor, dok je u toku dana predviđeno probno puštanje proizvodnje kako bi se utvrdila uspješnost sanacije.

U saopštenju se navodi da je trenutno iz kanala vidljiv trag netretirane otpadne vode koja je zaostala u cijevima ili zemlji.

U jutarnjim satima izvršen je obilazak vodotoka rijeke Bosne nizvodno od mjesta nastanka incidenta do Zavidovića, a u kontroli nije uočen pomor ribe.

Glavni federalni vodni inspektor ostaje prisutan na terenu do potvrde sanacije kvara i uspostavljanja proizvodnje, a Federalna uprava za inspekcijske poslove će nastaviti blagovremeno obavještavati javnost o toku i ishodu inspekcijskog nadzora.

Rijeka Bosna na području Zenice u blizini "Arselor Mitala" juče je pocrvenjela, što su dojavili aktivisti za zaštitu rijeke Bosne.

U rijeci nije primijećen pomor ribe, a o zagađenju su obaviješteni svi nadležni organi - policija, kantonalni vodni inspektor, te nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana