Iz Agencije za antidoping kontrolu BiH upozoravaju na opasnost anaboličkih steroida

klix.ba
Iz Agencije za antidoping kontrolu BiH upozoravaju na opasnost anaboličkih steroida

Anabolički androgeni steroidi (AAS) su hemijski i farmakološki sintetski derivati muškog hormona testosterona koji se koriste kao doping sredstva. Koriste se za poboljšanje sportskih performansi i vanjskog izgleda, ali su iz Agencije za antidoping kontrolu BiH (ADA BiH) upozorili na njihove brojne opasnosti.

Termin “anabolički” se odnosi na izgradnju mišića, a termin “androgeni” na muške spolne karakteristike. Steroidi su inače ilegalne supstance, ali se u BiH i dalje može naići na labaratorije u kojima se proizvode i iz kojih se distribuiraju ovi spojevi opasni po zdravlje.

ADA BiH konstantno radi na sistematskom praćenju i koordiniranju aktivnosti, te predlaže i provodi mjere protiv dopinga u sportu. Iz ADA-e BiH su nam odgovorili na upit na koji način djeluju anabolički steriodi.

“Kratkotrajno davanje AAS kod sportista dovodi do povećanja snage (prosječno 5-20 odsto u odnosu na početne vrijednosti) i povećanje tjelesne mase (prosječno 2-5 kilograma u odnosu na početne vrijednosti). Anabolički steroidi također utječu na androgene i virilizirajuće karakteristike, uključujući razvoj i održavanje sekundarnih spolnih muških karakteristika. Obično ih uzimaju sportisti koji zahtijevaju snagu i brzinu, i oni koji žele kozmetičku promjenu izgleda mišića”, saopćio nam je Amir Avdagić, zamjednik direktora ADA-e BiH i predsjednik Istočnoevropske regionalne antidoping organizacije (EE RADO).

Istakao je da su rizici po zdravlje od upotrebe ovih sredstava brojni, krenuvši od ometanja regularne endogene produkcije testosterona i gonadotropina, što može trajati mjesecima nakon uzimanja, sve do teškog hormonalnog disbalansa.

“Supresija gonadotropina može dovesti do atrofije testisa, impotencije, smanjenja seksualnog nagona, smanjenja mentalne i fizičke aktivnosti, steriliteta zbog smanjenja spermatogeneze, pojave ginekomastije, steroidi dovode do abnormalnog rasta ili razvoja (displazije) kolagenih vlakana što rezultira smanjenjem ukupne snage tetiva (rizik od rupture tetiva tricepsa), povećavaju agresivnost, dovode do depresije i pojave psihotičnih karakteristika, utječu na sebacealni sistem kože (pojava akni vulgaris), pojačana je dlakavost, kardiovaskularni rizici (povećanje krvnog pritiska, akutni infarkt miokarda, fatalna ventrikularna aritmija, inducira aterosklerozu, trombozu, vazospazam i direktno oštećuje krvne sudove), promjene nivoa holesterola (povećanje LDH i smanjenje HDL lipoproteina), utječe na imunološke funkcije, reproduktivni i urogenitalni sistem, te na jetru”, dodao je.

Iz navedene agencije su nam kazali da uvrštavanje supstance ili metode na listu zabranjenih sredstava razmatra se ako WADA (Svjetska antidoping organizacija) utvrdi da supstanca ili metoda zadovoljavaju dva od tri kriterija.

“Ti kriteriji su medicinski ili drugi naučni dokaz, farmakološki efekat ili iskustvo da supstanca ili metoda, pojedinačno ili u kombinaciji s drugim supstancama ili metodama, imaju potencijal poboljšanja ili da poboljšavaju sportsku izvedbu te
medicinski ili drugi naučni dokaz, farmakološki efekat ili iskustvo da je korištenje supstance ili metode stvaran ili potencijalni rizik za zdravlje sportiste. Takođe, donesena je odluka WADA-e da se korištenjem supstance ili metode krši sportski duh kako je opisano u uvodu Svjetskog antidoping kodeksa”, istakao je Avdagić.

Supstanca ili metoda također se uvrštava na navedenu listu ako WADA utvrdi da odstoji medicinski ili drugi naučni dokaz, farmakološki efekat ili iskustvo da supstanca ili metoda imaju potencijal prikrivanja korištenja drugih zabranjenih supstanci ili zabranjenih metoda. Kada ADA BiH utvrdi da je neki sportista uzimao doping, ističe da nakon toga slijedi suspenzija koja može trajati i do nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana