Ivetić: Za troje djece u Brvniku potreban krov nad glavom prije zime

SRNA
Ivetić: Za troje djece u Brvniku potreban krov nad glavom prije zime

DOMALjEVAC-ŠAMAC - U selu Brvnik u opštini Domaljevac-Šamac u brvnari od dasaka i najlona živi petočlana porodica Vasiljević sa troje djece od četiri, šest i sedam godina, kojima je potrebna pomoć.

Uprkos brojnim vapajima, ova romska pravoslavna porodici koja živi u povratničkom selu ne nailazi na razumijevanje.

Risto Vasiljević i njegova supruga Danijela Ferhatović rade i trude se na sve načine osigurati djeci osnovne potrebe za život, ali za popravku kuće ne mogu skupiti novac.

Njihov dom stradao je prije nekoliko godina u požaru koji je izbio zbog neispravnih instalacija i od tada su bili smješteni kod Ristinog brata Stanislava, no nakon što je Stanislav stvorio porodicu i dobio dijete tu nije bilo mjesta za sve.

Stanislav Vasiljević priča da se njegov brat bori kako zna i umije, skupljaju sekundarne sirovine, obrađuju zemlju i trude se, ali da to nije dovoljno.

"Žive u drvenoj šupi od dasaka i najlona. Sa njim su supruga i troje djece od četiri, šest i sedam godina. Finansijska situacija im je jako loša. Skupljaju sekundarne sirovine i prodaju. Potrebna im je pomoć, prvenstveno da im se napravi barem jedna soba i kupatilo da imaju gdje uvući glavu", priča Stanislav.

Kuću nije moguće obnoviti jer je u jako lošem stanju, te bi je prvo trebalo porušiti i na tim temeljima napraviti bilo kakav dom za petočlanu porodicu. Osim pomoći za izgradnju kuće, potrebno su im i hrana, novac, odjeća i obuća za djecu, posebno starije dvoje koje idu u prvi i drugi razred osnovne škole.

Imajuć u vidu da je riječ o najvećem povratničkom selu na ovom području, odbornik u Skupštini opštine Odžak Damir Ivetić iz SNSD-a ovih dana posjetio je porodicu Vasiljević i rekao da će uraditi sve da se ovim ljudima pomogne.

"Idu jesen i zima, a ta djeca su u uslovima koje niko ne zaslužuje. Oni su se obraćali za pomoć opštinskim vlastima, ali nisu ništa dobili", priča Ivetić.

On je pokrenuo i akciju prikupljanja pomoći za ovu porodicu, a i sam iz ličnih sredstava je odnio pomoć, međutim kaže da to nije dovoljno da se osigura ono najvažnije, a to je krov nad glavom za troje djece.

Ivetić ovih dana putuje i u Novi Sad gdje će od Pokrajinske vlade Vojvodine, koja pomaže Srbima u Posavini, zatražiti pomoć za porodicu Vasiljević.

On je naglasio da Srbi u Posavskom kantonu godinama nisu dobili pomoć od Federacije kada je riječ o obnovi, te da jedina pomoć stiže od SNSD-a, vlasti Republike Srpske i Srbije.

"Riječ je o dobrim ljudima i dobroj djeci kojima je potrebna pomoć. Mi pomažemo koliko možemo, ali to nije dovoljno. Zatražiću pomoć od vlasti Srpske i Srbije, ali i Federacije da nam pomognu i da ova djeca ne dočekaju zimu pod vedrim nebom", rekao je Ivetić.

Uskoro će za porodicu Vasiljević biti otvoren i račun na koji će se moći uplaćivati pomoć, ali u Brvniku su saglasni da bi i institucije trebale reagovati prije svih i osigurati novac da se izgradi barem jedna soba za ovu porodicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana