Ivana Bjelogrlić iduće sedmice putuje u Francusku

Milijana Latinović
Ivana Bjelogrlić iduće sedmice putuje u Francusku

BANjALUKA - Hrabra djevojčica iz Istočnog Sarajeva Ivana Bjelogrlić već krajem iduće sedmice trebalo bi da otputuje u Francusku s obzirom da je Fond solidarnosti juče uplatio 295.249 evra za njeno liječenje u klinici "Gustav Rosi" koja važi za najbolju iz oblasti dječje onkologije.

Potvrdila je to za "Glas Srpske" Ninoslava Bjelogrlić, majka trogodišnje Ivane kojoj je u septembru prošle godine dijagnostikovan karcinom na bubregu. Nakon liječenja na Univerzitetskom kliničkom centru RS i u Beogradu, snimci su pokazali da se bolest proširila na pluća i jetru.

- Direktorica Fonda solidarnosti Jasminka Vučković me pozvala i saopštila mi divne vijesti. Nakon što uplatnicu dostavimo na kliniku oni bi trebalo u idućih osam dana da nas prime, što znači da bi već krajem iduće sedmice trebali krenuti u Francusku - istakla je Bjelogrlićeva.

Ova hrabra majka ističe da je njena djevojčica dobro, da nema nikakvih tegoba te da vjeruje da će sve što ih čeka u Francuskoj podnijeti hrabro.

- Tamošnji ljekari su predložili nekoliko ciklusa agresivnije hemoterapije koja bi trebalo da zaustavi promjene na plućima. Osim toga, predložili su i jednu savremenu metodu gdje se specijalnim aparatom direktno zrači samo to mjesto na kojem se pojavila metastaza. Ukoliko sve to dobro prođe planirana je transplantacija matičnih ćelija. Nadam se da ćemo stići do toga - pojasnila je Bjelogrlićeva i dodala da bi liječenje do transplantacije trebalo da traje oko pola godine.

Istakla je da je svjesna da su humanitarne akcije koje su pokrenuli njihovi prijatelji izazvale nedoumice među građanima i još jednom naglasila da će novac koji se sakupi koristiti za propratne troškove.

- Neizvjesnost je bila prevelika. Svjesni smo da postoje procedure i da nam niko ne može odobriti novac preko noći, iako je Fond solidarnosti reagovao u veoma kratkom roku. Na tome smo im beskrajno zahvalni. Sav novac prikupljen u humanitarnim akcijama koji mi ne iskoristimo uplatićemo u humanitarne svrhe - naglasila je Bjelogrlićeva.

Nakon što je u utorak Komisija Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povrede djece u inostranstvu razmotrila zahtjev porodice Bjelogrlić, Upravni odbor je danas donio odluku i na osnovu predračuna koji je dostavila Klinika "Gustav Rosi" uplaćen je novac za liječenje trogodišnje Ivane.

- Fond u potpunosti finansira Ivanino liječenje. Iako su se roditelji djevojčice tek krajem prošle sedmice zvanično obratili Fondu sa zahtjevom za finansiranje liječenja, uspjeli smo u kratkom roku završiti procedure i odobriti novac na prijedlog stručne komisije i odluke Upravnog odbora - naveli su iz Fonda solidarnosti.

Podsjetili su da procedure postoje upravo iz razloga što Fond solidarnosti troši novac svih građana Srpske, te da se na ovaj način sprečava bilo kakva eventualna zloupotreba javnih sredstva.

- Apelujemo na organizatore humanitarnih akcija za liječenje djevojčice da ukoliko nastave sa ovom aktivnošću jasno navedu u koju svrhu se prikuplja novac. Svjesni smo da roditelji pored troškova liječenja, imaju  i mnoge druge troškove i organizovanje akcija je u tom smislu legitimno pravo porodice - rekli su u Fondu i dodali da su za dvije godine postojanja odobrili novac za liječenje i dijagnostiku 140 mališana u inostranstvu za šta je izdvojeno više od dva miliona KM.

Crveni krst Istočna Ilidža pokrenuo je humanitarnu akciju u cilju prikupljanja pomoći kako bi pomogli porodici Bjelogrlić oko svih propratnih troškova. U akciju su se uključile brojne ustanovve, institucije i pojedinci, a od početka ovog mejseca aktivan je i "m:tel" humanitarni broj 1458. Svi koji žele pomoći ovoj porodici novac mogu uplatiti na žiro račun broj 1541029988405703, Intesa Sanpaolo bank, Sarajevo.

+++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana