Istraživanje FPN o procesu učenja na daljinu: Kombinacija klasične i digitalne nastave najbolja opcija

M. L.
Istraživanje FPN o procesu učenja na daljinu: Kombinacija klasične i digitalne nastave najbolja opcija

BANjALUKA - Većina studenata banjalučkog Univerziteta smatra idealnom kombinaciju klasičnog i digitalnog izvođenja nastave, iako više od 86 odsto njih prije uvođenja vanrednog stanja nije imalo zavidno iskustvo u korišćenju informacionih tehnologija u nastavi.

Pokazalo je to istraživanje digitalnih kompetencija studenata u procesu učenja na daljinu, koje je tokom maja sproveo Fakultet političkih nauka na uzorku od 455 studenata.

Jedan od istraživača, viši asistent Borislav Vukojević kaže za “Glas Srpske” da su studenti u svojim odgovorima naveli da bi idealno bilo da se dio nastave izvodi na klasičan način, a drugi dio, odnosno vježbe, korišćenjem raznih sistema za učenje na daljinu.

- Studenti uglavnom nemaju problema sa korišćenjem digitalnih alata, ali smo uočili da organizovanje učenja na daljinu onako kako je bilo u proteklom periodu nije najbolje prihvaćeno od strane studenata, jer se bukvalno preko noći prešlo na taj sistem učenja. Nije bilo nekog uhodanog modela. Svaki nastavnik i asistent su u skladu sa svojim sposobnostima koristili platforme za učenje na daljinu, tako da je kvalitet te nastave zavisio od njihovih kompetencija - pojasnio je Vukojević. Dodao je da očekivanjima studenata nisu odgovorili oni profesori koji su platforme koristili isključivo kao oglasne table za zadavanje zadataka.

- Značajno je to što naši studenti obraćaju pažnju na izvore digitalnih sadržaja i provjeravaju vjerodostojnost informacija na internetu - rekao je Vukojević, s kojim je na istraživanju radila i studentkinja master studija Jovana Bokan.

Vukojević smatra da ima dosta prostora za unapređenje ovog sistema učenja, imajući u vidu činjenicu da pojedini studijski programi nisu prilagođeni za učenje na daljinu, jer zahtijevaju laboratorijske vježbe i rad na terenu, tako da bi kombinacija učenja bila najbolja. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana