Istočno Sarajevo: U četvrtak manifestacija posvećena grčkom prazniku

Srna
Istočno Sarajevo: U četvrtak manifestacija posvećena grčkom prazniku

ISTOČNO SARAJEVO - Matična biblioteka Istočno Sarajevo, Srednja škola "28. juni" Istočno Novo Sarajevo i Centar za helenske studije Filozofskog fakulteta Istočno Sarajevo organizuju u četvrtak, 28. oktobra, manifestaciju posvećenu grčkom prazniku OHI-mera ili "Dan Ne".

U okviru manifestacije predviđene su pozdravne riječi organizatora, kratki osvrt na istorijski događaj koji u Grčkoj obilježava Dan kad su Grci rekli – ne, te primjeri stvaranja i njegovanja kulturne, duhovne i prijateljske veze grčkog i srpskog naroda, najavljeno je iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Video-prezentaciju i kolažni program pripremili su, uz podršku profesora, učenici Srednje škole "28. juni".

Manifestacija, kojom se obilježava istorijska povezanost dva pravoslavna naroda, biće upriličena u amfiteatru Srednje škole "28. juni" u četvrtak, 28. oktobra, s početkom u 17.00 časova.

Manifestaciju će prisustvom uveličati ambasador Grčke u BiH Dimitros Papandreu sa saradnicima, navedeno je u saopštenju.

Ohi Dan ili Oki Dan slavi se širom Grčke, Kipra i grčkih zajednica širom svijeta 28. oktobra.

Ohi Dan obilježava odbijanje grčkog premijera Joanisa Metaksasa ultimatuma italijanskog diktatora Benita Musolinija 28. oktobra 1940. godine nakon čega je uslijedio kontranapad Grčke na italijanske snage na planinama Pindusa tokom grčko-italijanskog rata i grčkog otpora tokom okupacija Osovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana