Iranska TV potvrdila hapšenje dvoje učitelja iz Francuske

Tanjug
Foto: Agencije

TEHERAN - Iranska državna televizija potvrdila je da su u toj zemlji uhapšena dvojica Franuza navodeći da su se oni sastali sa učiteljima koji su učestvovali u antivladinim protestima, javlja AP.

U izveštaju se navodi da su uhapšeni Sesil Koler (37) i Čak Pari (69), i navodi se da nisu bili u turističkoj poseti Iranu. Francuska je ranije identifikovala svoje državljane kao dva učitelja, zvaničnika Udruženja učitelja, koji su bili na odmoru u Iranu.

Ministarstvo za obavještajne podatke u Teheranu je prošle nedelje saopštilo da je pritvorilo dve osobe iz Evrope.

Državni javni servis prikazao je snimak dolaska dvoje Francuza, rekavši da su ušli u Teheran preko Turske, 28. aprila. Televizija je takođe objavila njihove sastanke sa iranskim učiteljima i ostalim aktivistima, kao i snimak njihovog dolaska na proteste, a pušten je i video na kojem se, prema navodima AP, vidi kako pokušavaju da napuste Teheran 7. maja. U izvještaju se navodi da su dva francuska državljana "oganizovala protest" sa ciljem da stvore "nemire" u Iranu.

Još jedan Francuz, Bendžamin Brier, osuđen je u januaru u Iranu na osam godina zatvora zbog špijunaže, jer je fotografisao "zabranjene oblasti" dronom 2020. godine. U Iranu štrajkuju učitelji prethodnih nedelja širom zemlje, jer traže bolje plate i bolje uslove rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana