Inspektori zabranili uvoz 12.280 zaraženih sadnica kruške iz Belgije: Izbjegnuta milionska šteta u voćnjacima

Milijana Latinović
Inspektori zabranili uvoz 12.280 zaraženih sadnica kruške iz Belgije: Izbjegnuta milionska šteta u voćnjacima

BANjALUKA - Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz 12.280 komada sadnica kruške iz Belgije jer su bile zaražene štetnim organizmima, a domaći voćari upozoravaju da bi takav sadni materijal “potopio” voćarstvo i uzrokovao milionsku štetu.

U Inspektoratu Republike Srpske navode za “Glas Srpske” da je pred početak sjetvene sezone u fokusu rada fitosanitarnih inspektora sjemenski i sadni materijal koji se uvozi u Srpsku.

- Tokom redovnog fitosanitarnog pregleda proteklih dana zabranjen je uvoz četiri pošiljke sadnica kruške porijeklom iz Belgije. Obavljeno je uzorkovanje za laboratorijsku analizu te utvrđeno prisustvo karantinskih štetnih organizama, zbog čega je inspektor naložio uništavanje spornih sadnica - naveli su u Inspektoratu RS i dodali da je zaraženi sadni materijal uništen pod nadzorom inspekcije.

S obzirom na to da je kvalitet sjemena poljoprivrednog bilja, sadnog materijala, đubriva i drugog repromaterijala osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa, fitosanitarna inspekcija Srpske na graničnim prelazima obavlja detaljne kontrole sadnog materijala koji se uvozi.

- Cilj je obezbijediti kvalitetan poljoprivredni repromaterijal i na taj način pružiti snažnu podršku domaćoj proizvodnji - naglasili su u Inspektoratu RS.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže za “Glas Srpske” da je zaražen sadni materijal najveća nesreća koja može da zadesi voćare.

- Sadni materijal je veoma skup, a uvozi se sve i svašta, čak i sadnice sumnjivog kvaliteta. Da bi zasadili jedan hektar voćnjaka, potrebno je oko 100.000 maraka. U ovom slučaju računica je veoma jasna, zabranom uvoza oko 12.000 zaraženih sadnica, koje bi bile dovoljne za 12 hektara površine, spriječena je šteta teška oko 1,2 miliona KM - istakao je Dojčinović.

Pojasnio je da, ukoliko bi zasadili zaražene sadnice, voćari bi ih za godinu-dvije morali počupati.

- Nekoliko godina na toj zemlji ne bi mogli podići novi zasad jer bi zemljište bilo zaraženo, a potom bi trebalo da sprovedu i dezinfekciju te zemlje, što iziskuje nova ulaganja i enormne troškove - rekao je Dojčinović pohvalivši napore inspektora da pojačanim kontrolama zaštite domaću proizvodnju. On je upozorio da je potrebno kontrolisati i domaće rasadnike.

Kontrole

U Inspektoratu RS kažu da je republička fitosanitarna inspekcija lani prilikom uvoza pregledala više od 5.500 pošiljki sjemena, sadnog materijala, đubriva i drugog repromaterijala, od kojih je uzela 442 uzorka za laboratorijsko ispitivanje kvaliteta i prisustva štetnih organizama. Navode da je u deset slučajeva laboratorijskim analizama utvrđeno da pošiljke nisu ispunjavale propisane parametre, te je zabranjen njihov uvoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana