Inspektori utvrdili samo 26 prekršaja

Anita Janković Rečević
Inspektori utvrdili samo 26 prekršaja

BANjALUKA - Poslodavci u Srpskoj pokazuju visok stepen odgovornosti u borbi sa virusom korona a tome u prilog svjedoče rezultati pojačanih kontrola u kojima su inspektori otkrili da tek 1,2 odsto privrednih subjekata ne poštuje mjere zaštite od epidemije.

U Inspektoratu RS ističu da u skladu sa zahtjevima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, shodno epidemiološkoj situaciji koja ukazuje na tendenciju rasta broja zaraženih virusom korona, republički i inspektori u jedinicama lokalne samouprave ovih dana kontinuirano vrše kontrole u oblasti sprovođenja i poštovanja mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnoj sredini, naglašavajući da je situacija na terenu povoljna.

Prema podacima Inspektorata od 22. do 26. jula inspektori su izvršili 2.163 kontrole u različitim vrstama objekata, a u 26 slučajeva utvrđeno je da se subjekti nisu u potpunosti pridržavali mjera propisanih Uredbom sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

- Imajući u vidu broj kontrolisanih subjekata i broj kontrola u kojima su utvrđene nepravilnosti, vidljivo je da su privredni subjekti pokazali odgovornost i preduzeli potrebne mjere. Ono na čemu treba više da radimo kao pojedinci je lična odgovornost, jer širenje virusa korona sada najviše zavisi od samosvijesti građana - kazali su u Inspektoratu i istakli da su  inspektori upozorili subjekte kod kojih su zatekli nepravilnosti na obaveze kojih su dužni da se pridržavaju i naložili otklanjanje propusta.

U Inspektoratu dodaju da će nadležni inspektori i dalje vršiti pojačane kontrole pridržavanja preventivnih mjera, poštovanja fizičke distance i provođenja mjera dezinfekcije, a sve u cilju sprečavanje širenja virusa i zaštite zdravlja stanovništva.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić kaže da poslodavci tokom trajanja epidemije pokazuju veoma visoku svijest prema društvu, što kako kaže, potvrđuju i kontrole na terenu.

- Vrlo korektno poštujemo sve mjere koje je donio Republički štab za vanredne situacije i od početka epidemije nije zabilježeno nijedno ozbiljnije kršenje mjera. Sve nas to i te kako košta, pogotovo jer radimo otežano, ali za sada to stoički podnosimo - kazao je Bratić.

Direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić poziva privrednike da ostanu odgovorni i podignu nivo mjera zaštite na najviši mogući nivo.

- Veoma je bitan i visok nivo lične odgovornosti te pozivamo i radnike da poštuju sve mjere koje nadležni preporučuju - kazao je Aćić i dodao da poštovanje mjera zbog epidemije iziskuje znatno veće troškove od redovnih mjera zaštite na radu, ali da im je trenutno daleko veći problem odsustvo radnika kojima su izrečene mjere samoizolacije.

 Pad prometa

Jovica Bratić kaže da je promet opao u gotovo svim zanatsko-preduzetničkim radnjama, te da postoji opravdan strah od zatvaranja dijela subjekata.

- Svaki dan nam se poslodavci žale jer rade daleko slabije nego prije ove epidemije. Pokušavamo na sve moguće načine da ne dođe do otpuštanja radnika i zatvaranja radnji, ali ako ova situacija potraje biće veliki problem. Uradićemo sve da do toga ne dođe, ali kriza je sve ozbiljnija u cijelom svijetu pa ne znamo do kada će poslodavci izdržati - kazao je Bratić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana