Inspektori provjeravaju da li je smrznuti pileći file iz uvoza na tržište stavljen kao svježi proizvod

Srna
Inspektori provjeravaju da li je smrznuti pileći file iz uvoza na tržište stavljen kao svježi proizvod

SARAJEVO - Kancelarija za veterinarstvo BiH saopštila je da je veterinarska inspekcija u unutrašnjem prometu nadležna da provjeri eventualne zloupotrebe, odnosno to da li je smrznuti pileći file iz uvoza na tržište stavljen kao svježi proizvod.

Svi proizvodi životinjskog porijekla koji se uvoze u BiH podliježu kontroli granične veterinarske inspekcije koja je u nadležnosti Kancelarije za veterinarstvo BiH, a nakon što roba dobije odobrenje da može ući u BiH, kontrolu daljeg stavljanja u promet i nadzor nad unutrašnjim prometom vrši nadležna veterinarska inspekcija koja je u BiH organizovana na nivou entiteta, kantona, opština u Republici Srpskoj i Brčko distrikta, naveli su u Kancelariji.

Iz ove kancelarije Srni su odgovorili da je tačno da se meso peradi može uvoziti iz Turske u BiH, ali da po definiciji u meso peradi spadaju svi jestivi dijelovi peradi, a ne samo jedan proizvod (smrznuti pileći file).

Članovi Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH uputili su 27. aprila apel svim nadležnim institucijama da spriječe da smrznuti pileći filei iz Turske, umjesto u preradi, raznim zloupotrebama završe na tržištu kao svježi proizvodi, što je suprotno svim zakonskim propisima i može da uništi domaću proizvodnju brojlera.

Potpredsjednik ovog odbora Edin Jabandžić rekao je da su živinari apsolutno svjesni da BiH mora da poštuje međunarodne sporazume, ali da, poučeni dosadašnjim ikustvom, s razlogom strahuju da smrznuto meso za preradu može da završi u prodaji kao svježi pileći file, što je zakonom zabranjeno.

On je apelovao da sve nadležne istitucije, posebno Kancelarija za veterinarstvo BiH i inspekcijski organi, pojačaju aktivnosti kako bi spriječili da nekvalitetno pileće meso po niskim cijenama završi u trgovinama, čime bi u pitanje došao rad više od 560 živinarskih farmi i egzistencija oko 20.000 ljudi koji žive od ovog posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana