Inspektor utvrdio propuste u školi u Bileći i naredio da bude utvrđena disciplinska odgovornost nastavnika

Milijana Latinović
Inspektor utvrdio propuste u školi u Bileći i naredio da bude utvrđena disciplinska odgovornost nastavnika

BILEĆA – Republički inspektor za prosvjetu je tokom sprovođenja inspekcijskog nadzora u bilećkoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“ a u vezi sa „sukobom“ između nastavnika i učenika, utvrdio da je došlo do propusta u radu organa upravljanja i rukovođenja navedenom ustanovom.

Vanredni ispekcijski nadzor je obavljen 8. februara, a u vezi predstavke roditelja učenika koji ukazuje na moguće nasilničko ponašanje nastavnika tehničkog obrazovanja prema učeniku.

-Zbog utvrđenih nepravilnosti republički inspektor za prosvjetu i sport je donio rješenje kojim je naloženo Školskom odboru OŠ „Sveti Sava“ Bileća da poništiti svoju odluku kojom je uvažio prigovor nastavnika i poništio rješenje direktora o pokretanju postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti radnika – naveli su za „Glas Srpske“ u Inspektoratu RS.

Osim toga, rješenjem inspektora naloženo je da OŠ „Sveti Sava“ Bileća, zastupana po odgovornom licu to jest direktoru, pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti povrede radnih obaveza sprovede u skladu sa propisanim zakonskim i podzakonskim odredbama.

-Republička uprava za inspekcijske poslove će pratiti izvršenje naloženih mjera, te u slučaju neizvršavanja obaveza pokrenuti postupak prinudnog izvršenja, a o preduzetim mjerama će obavijestiti resorno nadležno Ministarstvo prosvjete i kulture – dodali su iz Inspektorata RS.

Bilećanin Mirko Vučković tvrdi da je njegovog sina, učenika devetog razreda na času tehničkog fizički napao nastavnik B. B.

Konflikt se dogodio krajem oktobra prošle godine i nakon toga pokrenut je disciplinski postupak, ali nakon što je nastavnik uložio prigovor, Školski odbor je prekinuo proceduru.

Kontrole

Prosvjetna inspekcija je u toku prošle godine izvršila 859 kontrola u Srpskoj. U 165 slučajeva utvrđene su određene nepravilnosti na osnovu kojih su inspektori naložili 147 upravnih mjera i 42 prekršajna naloga u vrijednosti od 69 500KM.

Najveći broj nepravilnosti utvrđen je prilikom kontrole konkursa za prijem nastavnika i stručnih saradnika, vođenja matičnih knjiga u školama, izbor nastavnika i stručnih saradnika u školama i druge.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana