Injekcije botoksa daju i kozmetičari

Milijana Latinović
Injekcije botoksa daju i kozmetičari

Banjaluka - Trend podmlađivanja koji je veoma popularan širom svijeta ne zaobilazi ni Republiku Srpsku, ali sve češće po injekcije botoksa stanovnici odlaze u kozmetičke salone umjesto u zdravstvene ustanove što može biti kobno po zdravlje.

Upozorili su na to u Inspektoratu RS, navodeći da građani u kozmetičke salone osim na tretmane uljepšavanja odlaze i zbog raznih usluga iz oblasti estetske hirurgije, prvenstveno zbog primjene botoksa i hijaluronskih filera za povećanje obima usana.

U cilju kontrole pružanja usluga koje podrazumijevaju primjenu lijekova i medicinskih sredstava, a što je dozvoljeno samo u zdravstvenim ustanovama, republički zdravstveni i farmaceutski inspektori su proteklih dana pojačali kontrole u kozmetičkim salonima.

- U četiri od desetak slučajeva utvrđeno je da su kozmetički saloni pružali nedozvoljene usluge u vidu primjena botoksa i hijaluronskih filera. Pojedini saloni su ove nedozvoljene usluge reklamirali i putem društvenih mreža ili na svojoj internet stranici i isticali cjenovnik takvih usluga - naveli su u Inspektoratu i dodali da su salonima izrekli mjeru zabrane pružanja tih usluga, te da će kontrole biti nastavljene.

Načelnik Klinike za plastično rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, specijalista plastično rekonstruktivne hirurgije doktor Nikola Baroš ističe za "Glas Srpske" da postoji neselektivna primjena botoksa i hijaluronskih filera od strane nekvalifikovanih osoba koje to rade u uslovima koji nisu predviđeni zakonskim okvirima.

- Svjedoci smo da te usluge veoma često rade kozmetičarke, medicinske sestre, šminkeri i druge nekvalifikovane osobe za rad sa tim. Botoks i fileri su isključivo medicinska sredstva, posebno botoks koji je jedan od najotrovnijih neurotoksina koji se primjenjuje u zdravstvu i mora postojati jasna indikacija zbog koje se primjenjuje. Botoks se primjenjuje ne samo u estetske svrhe već i kod određenih dijagnoza u neurohirurgiji i oftamologiji - pojasnio je Baroš i naglasio da medicinska sredstva po zakonu mogu da koriste isključivo ljekari, te da je svaka druga primjena zakonom kažnjiva.

Baroš je naglasio da ova medicinska sredstva ne mogu primjenjivati ni svi ljekari, te da su za to stručni isključivo specijalisti iz oblasti plastične i maksilofacijalne hirurgije, te dermatolozi i drugi ljekari koji su usko specijalizovani za te oblasti.

- Komplikacije koje mogu nastati su razne infekcije, otoci, krvarenja i paralize određenih djelova lica koje je u narednih šest mjeseci nemoguće korigovati - rekao je Baroš apelujući na građane koji žele obaviti ove tretmane da to rade u zdravstvenim ustanovama pod nadzorom edukovanih ljekara.

Društvene mreže preplavljene su oglasima kozmetičkih salona koji osim klasičnih tretmana šminkanja, manikira i pedikira nude i ugradnju hijaluronskih filera, a za jedan mililitar potrebno je oko 200 evra, dok je za botoks u zavisnosti od regije potrebno izdvojiti i do 350 evra.

Kazne

U Inspektoratu RS navode da ukoliko saloni kojima su izrekli mjere zabrane ne postupe po rješenju inspektora, uslijediće novčane kazne.

- Zaprijećena je novčana kazna za pravno lice u iznosu od 3.000 KM do 15.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu i preduzetnika od 1.000 KM do 3.000 KM - dodali su u Inspektoratu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana