Imunizacija protiv “kovida” skoro zaustavljena: Rukav zavrne tek po jedan građanin sedmično

Milijana Latinović
Imunizacija protiv “kovida” skoro zaustavljena: Rukav zavrne tek po jedan građanin sedmično

BANjALUKA - Na prste jedne ruke mogu se izbrojati stanovnici Srpske koji sedmično zakucaju na vrata nekog doma zdravlja da bi primili vakcinu protiv virusa korona, a zbog isteka roka do sada je propalo 770.292 doza.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u posljednje vrijeme Srpska je vakcine protiv virusa korona uglavnom nabavljala kroz donacije, pri čemu su, kako pojašnjavaju, prihvatane samo one doze koje imaju odgovarajući rok trajanja, a posljednja takva isporuka od 15.530 doza bila je pred kraj maja ove godine.

Iako vakcina ima dovoljno, u Institutu kažu da procenat vakcinacije nije na zadovoljavajućem nivou.

- Nakon velike početne zainteresovanosti, te trenutne povoljne epidemiološke situacije, broj građana zainteresovanih za vakcinaciju se smanjio. Jedini ugovor za nabavku vakcina protiv “kovida” koji nije u potpunosti realizovan je sa “Kovaks” mehanizmom. U ovom trenutku razmatraju se mogućnosti ili za nastavak realizacije ili potpuno raskidanje ugovora - naveli su za “Glas” u Institutu.

Da je zainteresovanost za imunizaciju na neznatnom nivou potvrđuju u domovima zdravlja širom Republike.

Direktorica Doma zdravlja u Bijeljini Danijela Đukin rekla je za “Glas” da je do sada vakcinisano 25.018 osoba.

- Imamo jednog pacijenta sedmično i uglavnom je riječ o onima koji putuju negdje u inostranstvo i zbog ulaska u zemlju im je potrebna potvrda o vakcinaciji, inače ne bi imali ni tog jednog - rekla je Đukinova.

Da je imunizacija gotovo stala potvrđuje i direktor kotorvaroškog Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Vladimir Bibić ističući da tek rijetki traže vakcinu protiv “kovida”.

Ništa bolje nije ni u Prijedoru, direktorica tamošnjeg Doma zdravlja Dijana Đerić rekla je da sedmično imaju do pet zainteresovanih građana.

- Uglavnom je riječ o stanovnicima starijeg životnog doba koji dolaze da prime buster dozu ili poneko od mladih, ukoliko im je to potrebno zbog putovanja - kazala je Đerićeva.

Zaraženi

Prema jučerašnjem izvještaju Instituta za javno zdravstvo RS za 24 časa virus korona potvrđen je kod 16 osoba od ukupno 84 testiranih, a od posljedica zaraze preminulo je dvoje oboljelih.

Prema mjestu prebivališta 11 novozaraženih je iz Banjaluke, tri iz Bijeljine i dva lica su iz Prnjavora.

- Ukupan broj hospitalizovanih u Srpskoj je 25 i to devet u Univerzitetskom kliničkom centru RS, a u ostalim bolnicama 16. Na respiratoru u UKC-u je jedan pacijent - stoji u izvještaju Instituta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana