Imovina preduzeća “Nefa namještaj” u stečaju na dobošu u dogledno vrijeme: Povjerioci još čekaju novac

Anita Janković Rečević
Imovina preduzeća “Nefa namještaj” u stečaju na dobošu u dogledno vrijeme: Povjerioci još čekaju novac

BANjALUKA - Beogradska firma “Nefa namještaj” u stečaju zakazala je rasprodaju zaliha i opreme iz salona, a na svoj novac povjerioci istoimenog preduzeća iz RS moraće čekati još neko vrijeme budući da datum licitacije nije poznat. 

 

 

 

Javno nadmetanje za imovinu “Nefa namještaja” u Srbiji zakazano je za 16. mart u Beogradu nakon što je početkom januara ove godine proglašen bankrot u tom preduzeću. Potencijalnim kupcima firma na rasprodaji nudi 70 komada namještaja i to za oko 23.000 KM, dok je početna cijena za opremu iz prodajnih salona, IT opremu i dio namještaja oko 97.000 maraka.  

Stečaj u preduzeću “Nefa namještaj” u Srpskoj pokrenut je u julu prošle godine nakon što je firma sa sjedištem u Bijeljini iznenada zatvorena krajem maja iste godine, kao i maloprodajni saloni. Stečajni upravnik “Nefa namještaja” u RS Marko Krsmanović kaže da je stečajni postupak još u toku, te da ne zna kada će imovina ići na doboš.

- U toku je sređivanje svih evidencija, a licitacija o prodaji stečajne mase biće u dogledno vrijeme. Prije pokretanja same prodaje, a s ciljem namirivanja stečajnih povjerilaca mora biti sve sređeno kako bi nakon toga što prije bio okončan stečajni postupak - rekao je Krsmanović koji nije želio da iznosi podatke o potraživanjima povjerilaca.

Kada su u pitanju bivši radnici “Nefa namještaja”, Krsmanović kaže da ih je svega nekoliko te da su i oni u redu za isplatu potraživanja.

- Prilikom pokretanja stečajnog postupka u preduzeću je zatečeno samo nekoliko radnika, dok su svi ostali imali ugovor na određeno koji je istekao prije stečaja, tako da potraživanja radnika nisu velika - uvjerava Krsmanović.

“Nefa namještaj” je u Srbiji imao proizvodne pogone u Vranju i Somboru, te na desetine prodajnih salona koji su zajedno s proizvodnjom ugašeni preko noći krajem maja 2019. godine, a više od 500 radnika je ostalo bez posla. Paralelno s tim, zatvoreni su i prodajni saloni u BiH, a desetine kupaca ostale su bez poručenog namještaja koji su unaprijed platili.

Predsjednik bijeljinskog Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” Jovan Vasilić kaže da prevareni kupci preduzeća koja završe u stečaju moraju podnijeti zahtjev kako bi namirili svoja potraživanja jer će u suprotnom ostati i bez novca i bez robe.

- S obzirom na to da potrošači u RS veoma slabo poznaju svoja prava, bojim se da će mnogi kupci kojima “Nefa namještaj” nije isporučio robu ostati bez svog novca jer sigurno veliki broj njih nije podnio taj zahtjev. Nama u udruženju su se javila tek dva kupca kojima smo savjetovali da podnesu zahtjev, ali ne znam da li su to uradili - kazao je Vasilić.  

Dugovanja

U sudskom rješenju o pokretanju predstečajnog postupka iz juna prošle godine se navodi kako su dugovi preduzeća oko 1,3 miliona KM. Dug prema dobavljačima u zemlji iznosio je više od 139.000 KM, a prema onima u inostranstvu oko 922.000 KM. Dugovanja za neplaćene poreze dostigla su 60.927 KM, a obaveze po pozajmici osnivača 176.024 marke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana