Iguman manastira Zavala oglasio se povodom nedjeljne liturgije s brojnim vjernicima

Srna
Iguman manastira Zavala oglasio se povodom nedjeljne liturgije s brojnim vjernicima

MOSTAR - Iguman manastira Zavala Vasilije saopštio je danas povodom velikog okupljanja vjernika na nedjeljnoj liturgiji u ovom manastiru, da nije bio adekvatno obaviješten o opasnosti od virusa korona, kao i mjerama koje su preduzele nadležne civilne vlasti.

"Nisam sproveo odluku našeg episkopa sa kojom sam na vrijeme upoznat i desio se ovaj nemili događaj. Ovim putem preko javnih medija pozivam i molim vjerni narod da ubuduće slušamo blagoslov episkopa Dimitrija i prihvatimo njegovu očinsku brigu i staranje, izraženu i kroz epitimiju upravi našeg Manastira koju smo u smirenju prihvatili kao priliku za duhovno napredovanje. Ova poslušnost episkopu je posebno važna dok traje epidemija, da bismo zaštitili jedinstvo naše eparhije od unutrašnjeg razdora i međusobnih sukoba. Zato ujedno sve molim da ovo moje javno obraćanje ne zloupotrebljavaju i ne tumače pogrešno", navodi se u izjavi igumana Vasilija.

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona zatekla je u nedjelju u manastiru Zavala u opštini Ravno oko 120 osoba da prisustvuju liturgiji, iako je Krizni štab tog kantona donio strogu naredbu o zabrani okupljanja, te će zbog toga biti podnesene prekršajne prijave protiv tih osoba.

Najveći broj osoba koje su prisustvovale liturgiji bio je sa područja Trebinja gdje su takođe uvedene mjere zabrane okupljanja i kretanja.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, gdje se nalazi manastir, od polovine marta zabranjeno je okupljanje više od deset osoba na jednom mjestu, kao i zabrana kretanja za osobe starije od 65 i mlađe od 18 godina.

I crkvene vlasti su preduzele mjere na suzbijanju virusa korona.

U saopštenju episkopa zahumsko-herecgovačkog i primorskog Dimitrija od 21. marta navedeno je da će se vjernici moći pričestiti nedjeljom u devet hramova na području eparhije.

"U ostalim hramovima na području naše eparhije sve dok traju vanredne mjere Vlade Republike Srpske bogosluženja neće biti. Monasi u manastirima će nastaviti sa redovnim bogoslužbenim životom, moleći se, kao i svi mi, za spasenje čitavog svijeta i prekraćenje ove narastajuće zarazne bolesti, ali bez prisustva vjernika", navedeno je u saopštenju episkopa Dimitrija.

Odmah nakon toga, vodeći se mjerama koje je donijela Vlada Republike Srbije, Sveti arhijerejski sinod saopštio je da će se liturgije služiti bez vjernika.

Srpska pravoslavna crkva će primijeniti sve preporuke, saopštio je Sveti arhijerejski sinod povodom najnovijih preporuka Vlade Srbije da se, radi suzbijanja koronavirusa, vjerski obredi na otvorenom i u verskim prostorima vrše bez prisustva vernika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana