ICMP: Traženje nestalih regionalno pitanje

Srna
Foto: srna

SARAJEVO - Članovi regionalne Grupe za nestala lica poručili su da je traženje nestalih regionalno pitanje i da su sve žrtve iste, a dogovoreno je da se intenzivira saradnja i razmjena informacija u traganju za preostalim nestalim licima.

Generalni direktor Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) Ketrin Bomberger istakla je da je usljed oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije nestalo više od 40.000 lica, a do sada je zajedničkim i kontinuiranim nastojanjima vlasti, uz podršku ICMP-a i veliko učešće porodica nestalih, pronađeno više od 70 odsto.

Bombergerova je rekla da je do sada u regiji ekshumirano 8.000 pojedinačnih i masovnih grobnica, naglašavajući da oni u ICMP-u imaju aplikaciju na koju se mogu prijaviti informacije o grobnicama, te pozvala političare da prestanu koristiti nestale osobe u političke svrhe.

Član Regionalne grupe Marko Jurišić rekao je da su institucije vlasti odgovorne za nerješavanje njihovih slučajeva. On je napomenuo da se na području bivše Jugoslavije još traga za 11.000 nestalih osoba, "od čega je 7.628 u BiH".

Regionalna Grupa za nestala lica formirana je 2018. godine, u kontekstu Berlinskog procesa za zemlje Balkana da bi se osnažili napori na pronalaženju preostalih nestalih lica iz sukoba 1990-ih godina na području Jugoslavije. Njena uloga je da nadgleda rad u skladu s Okvirnim planom koji je potpisan u novembru 2018. godine u sjedištu ICMP-a u Hagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana