I u desetoj deceniji utvrđuju očinstvo

Danijela Bajić
I u desetoj deceniji utvrđuju očinstvo

BANjALUKA - DNK provjeru najčešće traže očevi koji sumnjaju da odgajaju tuđe dijete, a da za istinu nikad nije kasno smatrao je jedan građanin koji se čak u desetoj deceniji života odlučio na ovaj korak pa je na analizu doveo svoju kćerku od šezdeset i koju godinu.

Ako je suditi na osnovu podataka iz laboratorija, broj sumnjičavih očeva u Srpskoj iz godine u godinu raste, a zahtjev za provjeru očinstva, pored njih, često podnose i bake i djedovi mališana.

Na adresu DNK laboratorije Zavoda za sudsku medicinu RS za pet mjeseci ove godine stiglo je 13 zahtjeva, od čega je analiza u četiri slučaja pokazala da testirani muškarac nije biološki otac djeteta.

- Tokom cijele prošle godine bilo je 39 zahtjeva za dokazivanje očinstva. U 13 testiranih slučajeva muškarci nisu bili biološki očevi. Uklapamo se u evropski prosjek gdje se taj procenat kreće između 30 i 35 odsto - kazao je za "Glas" direktor Zavoda za sudsku medicinu RS Željko Karan.

Zahtjeve, istakao je Karan, podnose svi oni kojima je u interesu da utvrde ili ospore očinstvo.

- Majke uglavnom traže testiranje očinstva kako bi se ostvarilo pravo na alimentaciju ili nasljedstvo, dok muškarci DNK analizom uglavnom žele da ospore očinstvo - naglasio je Karan, dodajući da je za ovo testiranje u zavodu potrebno izdvojiti 250 maraka, a rezultati budu gotovi do sedam dana. Sporadično su, kaže, tokom godine imali zahtjeva za utvrđivanje nekog drugog tipa srodstva.

- Bilo je primjera kada su majke sumnjale da je u porodilištu došlo do zamjene beba pa su tako htjele da se riješe nedoumice. Takođe, bilo je i slučajeva kada su u pitanju usvojena djeca koja tragaju za biološkim roditeljima i obrnuto - kazao je Karan, prisjećajući se slučaja kad je u laboratoriju radi utvrđivanja očinstva došao čovjek u desetoj deceniji života sa kćerkom od 60 i nešto godina, jer je želio da, prije nego što umre, bude 100 odsto siguran da je on biološki otac.

Vlasnica privatne laboratorije "Alfalab" Sanja Kalamanda-Ivanjak kazala je da je krvno srodstvo već nekoliko godina unazad moguće utvrditi i kod njih, te da košta 660 maraka, a nalaz se čeka do deset dana.

- Kod nas se uzimaju uzorci, odnosno bris sluzokože, koji se ispituju u genetičkim laboratorijama u Srbiji. Da bi ste predali zahtjev potrebno je popuniti određen formular. Što se tiče utvrđivanja očinstva, sigurno jednom mjesečno dobijemo zahtjev, a pored toga postoje druge DNK analize koje radimo - rekla je Kalamanda-Ivanjak i dodala da je iz godine u godinu sve veći broj sumnjičavih očeva.

Kao primjer, Kalamanda-Ivanjak je navela i slučaj kada je baka dovela unuče da provjeri da li je to 100 odsto dijete njenog sina, a bilo je situacija kad je muškarac sumnjao da je dijete žene sa kojom je nekada bio u vezi njegovo iako je ona poricala, te nije odustajao od DNK-a testa koji je ipak potvrdio da on nije biološki otac.

Zahtjeva za utvrđivanje srodstva imaju i u laboratorijama "Akvalab", gdje je za to potrebno izdvojiti 500 KM.

-  Potrebno je prije popunjavanja zahtjeva imati rodni list i lični dokument - kazali su u ovoj laboratoriji.

Nesvakidašnji slučajevi

Željko Karan kao jedan od nesvakidašnjih slučajeva naveo je i primjer iz jednog centra za socijalni rad od koga je mlada žena tražila pomoć kako bi utvrdila ko je biološki otac šestomjesečne bebe.

- Prilikom uzimanja podataka žena je nabrojala sedmoricu muškaraca, kao  mogućih očeva. Naravno, ta analiza nikad nije urađena, jer su to bili ogromni troškovi koje centar za socijalni rad nije bio u stanju da plati - kazao je Karan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana