I Srpska sprema digitalni “kovid” sertifikat

Milijana Latinović
I Srpska sprema digitalni “kovid” sertifikat

BANjALUKA - Republika Srpska se priprema za izdavanje digitalnog sertifikata po uzoru na zemlje regiona i Evrope. Riječ je o objedinjenoj potvrdi kojom se dokazuje da li je građanin prebolovao “kovid” , te da li ima rezultate testiranja na tu zaraznu bolest.

Dokument će, kako tvrde upućeni, biti sličan potvrdi o vakcinaciji, ali će sadržavati digitalne elemente i neće imati svojstvo putne isprave.

Banjalučanka Sandra R, koja planira da putuje na jednu manifestaciju u Hrvatsku, raspitujući se o uslovima ulaska u tu zemlju i na koji način može prisustvovati događaju, kazala nam je da iako Hrvatska priznaje potvrde o vakcinaciji protiv virusa korona koje izdaje Institut za javno zdravstvo RS, organizator događaja zahtijeva digitalni sertifikat.

- Nezamislivo je da evropska država priznaje potvrdu o vakcinaciji, a da je za prisustvo nekom događaju u toj zemlji potreban drugi dokument - rekla je ova Banjalučanka.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS pojašnjavaju za “Glas Srpske” da zajedno sa Federalnim ministarstvom zdravstva, Ministarstvom civilnih poslova BiH i Brčko distriktom rade na sporazumu kojim će biti regulisan način razmjene podataka prema informacionom sistemu Evropske komisije za razmjenu “kovid” potvrda, što uključuje jedinstveni identifikator potvrde o vakcinaciji i tehničku pristupnu tačku za BiH kroz koju će ići razmjena podataka. 

Ističu da su donijeli rješenje o evidencijama iz oblasti zdravstvene zaštite koje se vode u svrhu izdavanja digitalnih “kovid” sertifikata za vrijeme pandemije virusa korona i oboljenjima uzrokovanim ovim virusom, a kojim je propisano uspostavljanje “kovid” evidencija.

- Centralna evidencija će biti formirana u Institutu za javno zdravstvo, u kojoj bi se nalazili podaci o svim izdatim sertifikatima o vakcinaciji, rezultatima testiranja i potvrdama o prebolovanoj bolesti “kovid 19”, a u skladu sa tehničkim zahtjevima definisanim preporukama Evropske komisije i njenih tijela - navode u resornom ministarstvu.

S tim u vezi, pojašnjavaju, Institut je zadužen za tehničku obradu i vođenje evidencije o izdatim potvrdama koje potpadaju pod inicijativu EU o digitalnom sertifikatu, a Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS za izdavanje elektronskih sertifikata.

- Institut već izdaje potvrde o vakcinaciji koje ispunjavaju većinu zahtjeva. Prilagođavanje ostalim tehničkim zahtjevima Evropske komisije i njenih tijela je u toku - poručuju iz Ministarstva zdravlja. Podsjećaju da je u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom RS zdravstvo u isključivoj nadležnosti Srpske, te da Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH nema nadležnost za tehničku obradu i vođenje zdravstvene evidencije pacijenata.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH potvrđuju da su konsultacije u toku.

- Može se očekivati da bi se, nakon utvrđenja pravnog okvira, za sistem za izdavanje “kovid” pasoša/zelenog sertifikata građanima BiH, isti mogao implementirati na teritoriji cijele zemlje najkasnije u roku od 60 dana - naveli su u Ministarstvu civilnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana