Humanost na svakom koraku

A. J. R., M. L.
Humanost na svakom koraku

Banjaluka - Potresni tekstovi o brojnim porodicama iz svih krajeva Srpske i šire koji su se našli na našim novinskim stupcima ganuli su srca mnogih humanista, zahvaljujući čijem dobročinstvu glavni junaci “Glasovih” priča danas žive ljepše i srećnije.

 

Tekstovi objavljeni u “Glasu Srpske” uglavnom su bili pokretač humanitarnih akcija, koje su, po pravilu, uvijek imale srećan epilog. Nakon što je u našim novinama u aprilu ove godine osvanula priča o porodici Knežević iz sela Torine kod Čelinca, koja preživljava u neuslovnoj kući, pokrenuta je humanitarna akcija da bi dječaci Brane, Bojan i Goran dobili sobu i kupatilo. Humanitarac iz Banjaluke Milan Savanović okupio je ekipu plemenitih i vrijednih ljudi, koji su za tri mjeseca u Torinama napravili čudo i obećali da na tome neće stati.

- Zahvalna sam “Glasu”. Pisali ste o nama i tako nam pomogli. Zahvalna sam i našem Milanu, načelniku opštine Momčilu Zeljkoviću i svim donatorima. Moja djeca su dobila sobu i konačno imamo novo kupatilo. Preporodili smo se - kazala je majka Zorka Knežević.

Savanović, koji je vratio osmijehe na lica trojice dječaka, ističe da su Kneževićima zamijenili stolariju u prizemlju, sredili sobu za dječake i baku, sve podove, kupatilo, te obezbijedili i dosta namještaja.

- Plan nam je da im do jeseni uradimo i gornji sprat, ukoliko uspijemo da obezbijedimo sve što je potrebno - rekao je Savanović.

Osim toga, Savanović je poslao “Glasu” i informaciju da je djevojčici Dajani Kaurin iz Mrkonjić Grada, koja boluje od cistične fibroze, potrebna pomoć da bi nabavila specijalni prsluk, koji bi joj olakšao disanje. Za svega 13 dana nakon objave u našem listu sakupljeno je skoro 20.000 KM i Dajana će ovih dana dobiti nov prsluk.

Srca dobrih ljudi ganula su i serije naših tekstova o teškoj sudbini šestočlane porodice Sekulić iz sela Grabovačka Rijeka kod Bratunca, koja je godinama živjela u uslovima nedostojnim čovjeka. Mnogobrojni humanisti pomogli su da porodica dobije topli dom i da životi mališana Ružice, Novaka, Mihajla i Ivane poprime nove obrise. Udruženim snagama Sekulićima je sagrađena montažna kuća od 55 kvadrata, koja je potpuno opremljena, a u koju se porodica uselila u novembru 2016. godine.

Najveća želja, zahvaljujući pisanju “Glasa”, ostvarena je i jedanaestogodišnjoj djevojčici iz Kotor Varoša Nikolini Jerosimović, koja je nakon devet godina provedenih u svega nekoliko kvadrata dobila krov nad glavom.

Na stranama najstarijeg dnevnog lista u Srpskoj i BiH osvanula je i priča o porodici Arsić sa Kosova i Metohije, koja je takođe dobila srećan epilog. Sredinom 2015. godine redakciji “Glasa” stiglo je potresno pismo mladića Gorana Arsića iz sela Grace kod Vučitrna na Kosmetu, u kojem je molio dobre ljude za pomoć prilikom kupovine krave, koja je njegovoj porodici prijeko potrebna da bi preživjela. Njegov vapaj tada je čula Eparhija gornjokarlovačka, iz koje je u redakciju “Glasa” stigao radostan poziv i pitanje - kako da pomognemo Arsićima. Vladika gornjokarlovački Gerasim Arsićima je poslao 1.500 evra, a zahvaljujući tom novcu porodica je kupila kravu Milku i tele Belku.

- Nažalost, kravu smo morali prodati, jer sam u novembru prošle godine došao u Njemačku da radim i tada mi je bio potreban novac za put i prve dane u inostranstvu. Krava nam je bila od velike pomoći u tih par godina, koliko je bila kod nas, pomogla nam je da preživimo, ali i da započnem život u Njemačkoj - rekao je Arsić.

Naglasio je da za “Glas Srpske” ima samo riječi hvale.

- Čini mi se da do svega ovoga lepog ne bi ni došlo da niste objavili moje pismo, kojim sam molio za pomoć. Hvala na svemu što ste učinili za moju porodicu i hvala svim humanitarcima - naveo je Arsić i dodao da je situacija na Kosmetu i dalje veoma teška, da je u selu Grace ostalo svega par srpskih porodica, koje se teško bore za egzistenciju.

Zahvaljujući pisanju “Glasa Srpske” sakupljena je pomoć za liječenje Aleksandra Vojinovića iz Šipova, koji je zbog teških epileptičnih napada imao probleme sa srcem.

Veliko srce pokazali su i novinari “Glasa” kada su 2014. godine sakupili novac i simbolično pomogli starici Kristini Božić iz sela Donja Kola, koja i danas, uprkos godinama i naboranom licu, prodaje buketiće poljskog cvijeća i čajeve na stepenicama banjalučke “Tržnice” da bi zaradila novac za život. Novinari i urednici “Glasa” podržali su 2016. godine i humanitarnu akciju “Zagrli za Ginisa, zagrli za rijetke”, kojom je te godine obilježen Međunarodni dan rijetkih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana