Humano mlijeko za prijevremeno rođenu djecu i hrana i lijek

Srna
Humano mlijeko za prijevremeno rođenu djecu i hrana i lijek

BANjALUKA - U Republici Srpskoj svake godine na svijet dođe oko 350 prijevremeno rođene i teško oboljele djece, čija intenzivna terapija i njega u prosjeku traje dva mjeseca, a za koju je majčino mlijeko i hrana i lijek, izjavila je Srni zamjenik načelnika Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Jelica Predojević-Samardžić.

Samardžićeva je rekla da se u Republici Srpskoj godišnje rodi oko 30 djece sa porođajnom tjelesnom težinom ispod 800 grama, koja u bolnicama prosječno borave oko tri mjeseca.

“Majčino mlijeko za tešku oboljelu i kritičnu novorođenčad nije samo hrana nego je istovremeno lijek. Zbog toga savremena medicina uvijek podržava sve napore da se novorođenčadi obezbijedi humano mlijeko”, navela je Samardžićeva.

Povodom ovogodišnje humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, čija će sredstva biti utrošna za uspostavljanje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj, Samardžićeva je naglasila da je značaj ovog projekta ogroman.

“U medicini je poznato da teško bolesna djeca imaju značajno bolji ishod liječenja ako se hrane majčinim mlijekom. Kada nije moguća ishrana mlijekom vlastite majke, pristupa se ishrani doniranim humanim mlijekom”, objasnila je Samadžićeva.

Govoreći o osobinama majčinog mlijeka, koje nijedno vještačko mlijeko ne može dati, ona je ukazala na imunološke, ali i posebne nutritivne probavne karakteristike.

“Zbog tih osobina djeca koja su na ishrani majčinim mlijekom značajno rjeđe imaju upalne bolesti crijeva, nekrotični kolitis i još neka oboljenja koja su veoma teška u tom periodu i značajno ugrožavaju liječenje”, dodala je Samardžićeva.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić zahvalio je predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović, pod čijim se pokroviteljstvom organizuje humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”, te ukazao na značaj uspostavljanja banke humanog mlijeka.

“Još ne postoji tehnologija koja bi napravila mlijeko sastava kakvo je majčino. Poznato je da pored energetskih vrijednosti, ono ima i veliki značaj u imunološkoj zaštiti novorođenčadi”, rekao je Đajić.

Đajić je zahvalio svim pojedicima i kolektivima koji učestvuju i koji će učestvovati u ovoj humanitarnoj akciji, te je sve u Srpskoj pozvao da pozovu humanitarni broj 1411 i daruju jednu KM za uspješnu organizaciju ove akcije.

Inicijator ovogodišnje humanitarne akcije je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj “Mrvice”.

U okviru akcije, od 1. do 31. decembra, biće aktivan “M:tel” humanitarni broj 1411. Pozivom na ovaj broj građani će biti u prilici da podrže akciju sa jednom KM i na taj način daju svoj doprinos cjelokupnoj akciji.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana