Hoteli širom Srpske spremni za domaće turiste

Milijana Latinović
Hoteli širom Srpske spremni za domaće turiste

BANjALUKA - Za učešće u projektu dodjele turističkih vaučera do sada se prijavilo pet agencija i 15 ugostitelja iz svih krajeva Republike koji nude usluge smještaja kako bi stanovnici Srpske tokom godišnjeg odmora mogli uživati u prirodnim ljepotama i gastronomskim specijalitetima, a sve u cilju oporavka domaćeg turizma od posljedica epidemije virusa korona.

Ministarstvo trgovine i turizma RS raspisalo je 5. juna Javni poziv ugostiteljima i turističkim agencijama za dostavu prijave radi učešća u realizaciji dodjele turističkih vaučera u iznosu od 100 maraka u ugostiteljskim objektima na teritoriji Srpske, a rok za podnošenje prijava ističe 1. novembra.

- U toku je izrada evidencije svih ugostiteljskih objekata koji su se prijavili i u kojima je moguće rezervisati smještaj, kao i evidencije svih turističkih agencija posredstvom kojih je moguće rezervisati smještaj u nekom od ugostiteljskih objekata. Evidencija će biti javno dostupna na internet stranici ministarstva i svakodnevno će biti ažurirana, u zavisnosti od broja prijava koje budu pristizale - naveli su u resornom ministarstvu, naglasivši da očekuju da u narednim danima broj prijava bude znatno veći.

Podsjetili su da je cilj projekta podrška privrednim subjektima u oblasti turizma i ugostiteljstva koji su pretrpjeli znatne štete usljed pandemije virusa korona, te podsticanje razvoja domaćeg turizma.

Velika očekivanja od ovog projekta imaju u Trebinju, koje je, prema riječima direktora tamošnje Turističke organizacije Marka Radića Mediteran za stanovnike Srpske.

- Trebinje spada u top destinacije kada je riječ o turizmu Srpske i uvjeren sam da će veliki broj vaučera biti potrošen upravo u našem gradu. Naša turistička ponuda je univerzalna tokom cijele godine. Oslanjamo se na eno-gastro ponudu, jako smo uporište vjerskog turizma, a ljeto će sigurno staviti akcenat i na sva naša prirodna i vještačka kupališta te “Grad Sunca” sa svim svojim sadržajima - istakao je Radić.

Portparol JU Turističke organizacije Banjaluka Branka Branković kaže  da će vaučeri namijenjeni domaćim turistima u velikoj mjeri doprinijeti oporavku turizma i u gradu na Vrbasu, navodeći da u narednim mjesecima očekuju značajan dolazak gostiju.  

- Ovo je dobra prilika da stanovništvo istočnog dijela Srpske posjeti Banjaluku, naročito omladina kojoj se nudi obilje sadržaja. Grad na Vrbasu osim što je administrativni centar, obiluje brojnim prirodnim i kulturnim ljepotama. Sa radom će uskoro početi Turistički rekreativni centar “Manjača” koji će i te kako obogati turističku ponudu Banjaluke i nadamo se privući brojne goste - navela je Brankovićeva. 

 Prijave građana

Stanovnici Srpske koji planiraju ljetovanje na nekoj od turističkih destinacija širom Republike već od sutra mogu da se prijave za dodjelu turističkog vaučera. Detalje u vezi sa uslovima koje treba da ispune i  načina prijavljivanja, zainteresovani mogu pronaći u Javnom pozivu za podnošenje prijava za dodjelu turističkih vaučera, koji će u sutra biti objavljen u “Glasu Srpske” i na internet stranici Ministarstva trgovine i turizma RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana